En hållbar ekonomi kräver hållbara politiker!

Om exakt en månad, den 21 juni, är det budgetfullmäktige. Årets höjdpunkt i kommunpolitiken för det är då som mål och uppdrag fastställs för kommande år. Kommunfullmäktige beslutar även om skattesatsen i kommunen och här går åsikterna isär på vad som kan anses som en rimlig nivå. Är det rimligt att Umeå kommun fortsätter att ha två kronor högre kommunalskatt än jämförbara kommuner?

I dagens VK skriver jag och Anders Sellström om att hitta en hållbar ekonomisk balans mellan det offentliga åtagandet å ena sidan och medborgarnas disponibla hushållskassa å andra sidan. Frågan som fler borde ställa är hur mycket skatt ska politiker ha rätt att ta ut av sina medborgare med motiveringen att välfärden kräver det? Umeå kommuns nu styrande partier S och Mp förbrukar runt 600 miljoner kronor mer per år för samma välfärd, men är det motiverat?

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Lars Gidlöf

  Hej

  På vilket sätt är dessa kommuner jämförbara? har dessa städer t ex lika mkt snöröjning som Umeå Kommun? Har de samma antal förskollärare per barn? Har de samma uppvärmingskostnader för lokaler?

  Har dessa kommuner en egen finlandsfärja, som är flaggad i Finland med alla anställda betalandes skatt i Finland?

  På vilket sätt är de jämförbara?

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Här kan du läsa mer om SKR indelning av kommuner https://skr.se/skr/tjanster/kommunerochregioner/faktakommunerochregioner/kommungruppsindelning.2051.html
   Det är förstås alltid upp till varje kommun att göra politiska prioriteringar och satsningar vare sig det gäller förskolan eller kulturen vilket gör att kommuner avviker från det ”jämförbara”. T ex brukar S hävda att det är skäligt att kommunala alternativ får kosta mer än externa, men kan inte svara på hur mycket mer de får kosta. Denna fråga är aktuell när det gäller externa utförare i äldreomsorgen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.