Politisk vilde, ett opålitligt påfund

Riksdagen har fått en ny vilde, detta otyg som förekommer med jämna mellanrum. Det enda som är positivt att de kan aldrig sitta längre än mandatperioden ut eftersom när en riksdagsledamot lämnar eller utesluts av sitt parti så är också väljarnas förtroende förbrukat. Vilden kan bara vara vild under en begränsad tid. I det här fallet är det den uppmärksammade Jamal El-Haj, socialdemokrat från Malmö som kastat partinålen och S rosen på hyllan efter det att partiet konstaterat att El-Haj satt personliga intressen före partiet. Den yttersta partiledningen har försvarat och sopat banan för att rädda både honom och partiets anseende, men till slut gick det inte längre. Riksdagsledamoten uppmanades att lämna riksdagen, men istället valde El-Haj att lämna Socialdemokraterna.

Enligt uppgifter i media är detta första gången i modern tid som Socialdemokraterna har en politisk vilde i riksdagen. Jag undrar om de verkligen är förvånade eller om det blev som förväntat? Personligen tycker jag att politiska vildar är ett opålitligt påfund vilket jag också bloggat om tidigare. I det aktuella fallet säger El-Haj att:

”Jag kommer att behålla min plats i riksdagen. Det vore inte rätt gentemot våra väljare och gentemot den svenska demokratin att lämna mitt uppdrag”.
”Men det går inte att vara kvar (red. i Socialdemokraterna) när partiledningen inte längre har förtroende för mig och drevet har blivit alltför stort”.

Det är tvetydigt, dubbelbottnat och ger en mycket tveksam syn på väljare och svensk demokrati, men det är klart att han är tvungen att lämna partiet eftersom risken för uteslutning måste ansetts som överhängande. ”Underskatta aldrig egenintresset i politiken” skriver Susanne Nyström i Dagens Nyheter. I det här fallet ett egenintresse som dåligt döljs av argumentet att det inte vore rätt mot väljarna att lämna. Varför lämna möjligheten till en stadig generös inkomst de sista åren innan pension även om du vet att det kommer sticka i ögonen på andra och dina forna partikamrater? Så många andra före har gjort det samma, men flera fel gör inte ett rätt.