Umeås Bästa Simtid för USS: 70-talet med SM-guld, SM-rekord och SM-arr. i ny 25:a, en ”SM-tid” som kan bli igen i 50:a på Campus!

Umeås Bästa Simtid för USS: 70-talet med SM-guld, SM-rekord och SM-arrangemang i  ny 25:a, en "SM-tid" som kan bli igen i 50:a på Campus!

Jag hade förmånen att få vara med och aktiv i Umeå Simällskap i styrelsen under detta framgångsrika 70-tal med landslagssimmarna och svenska mästarna Gunilla Lundberg och Svante Rasmuson. Så här beskrevs en del framgångarna i årsberättelsen för 1974 i klubbtidningen Summa Simmarum.

I Europamästerskapen i Wien 1974 fick USS sin största framgång någonsin, bronsmedalj till Gunilla "Nilla" Lundberg, som 17-åring i Sveriges lag på 4×100 m medley som kom trea. Och under året vann SM i 25:a och 50:a och slog svenska rekord.

50-metersönskningar hade USS redan några år efter nya simhallens tillkomst i december 1970. Här nedan uttalar sig dåvarande ordföranden Lasse Edstedt för en utomhusbassäng med vintertält för året-om-verksamhet. Kanske en lösning även idag när det inte går att få SM-tävlingar på långbana genom ett för trångt Nannabad???

För att på den tiden uppmärksamma behovet av 50:an, deltog Umeå SS i Barnens Dag-tåget i början på hösten. Då passade vi på att visa på den enda utebassäng som just då fanns, i en container i festtåget, den 25/8, inför 1 000-talet åskådare.

Nu är det gått snart 40 år sedan dess, år som USS och Västerbottens simförbund, med stöd av Svenska simförbundet, kämpat för att få gehör för en 50:a, nu inomhus. 1988 kom USS med ett färdigritat förslag i utbyggd Umeå simhall. Inget gehör. 2001 nytt försök av USS och gehör på frtiidssidan, men inte av kommunledningen.

Så plötsligt, 2007, blev det gehör, men inte för simningen som idrott utan som del i ett äventyrsbad som var en del i ett kommersiellt projekt mitt i stan, på Nannakvarteret. Ett projekt med bassängförslag som ändrats igen och igen, och hela tiden utan chans att få en simanläggning som kan klara SM i 50-meterbassäng.

Men på universitetscampus vid IKSU Sportcenter ges det möjlighet till den främsta 50:an i Sverige, precis som 25:an i Umeå simhall på 70-talet vid Gammliaskogen och idrotterna intill och gav en storhetstid.

SM-VECKA TILL UMEÅ 2017 OCH UMEÅ SS FIRAR 90 ÅR

Återstår nu "bara" att politikerna i Umeå lever upp till sina föregångares ambitioner och flyttar 50:an dit, så att Umeå också kan söka en SM-vecka sommar (se tidigare bloggar) 

Så att denna traditionsrika logga för i år 86-åriga Umeå Simsällskap får synas högt upp i resultatlistorna som på 70-talet (och en del år därefter också för den delen, särskilt bland ungdoms- och juniorsimmare, t ex damguld på 4×100 fritt i JSM 2005).

TÄNK OM DET MED EN CAMPUS-50:A BLIR MÖJLIGT ATT FÅ ETT 50:A-SM TILL UMEÅ I EN SM-VECKA 2017, VILKET FINT 90-ÅRSJUBILEUM!!

 PS I morgon kommer en blogg om hur Umeå kommun anvisat att alla SM-tävlingar ska klaras, men inget förslag gjort det, t o m visade kommunens egen utvärdering det. Ändå fick privata aktörer uppdraget, och misslyckades, nu också det kommunala badbolaget, och Umeås politiker säger inget. Det har nu mer blivit ett politiskt maktspel med simsportens framtid som en spelbricka så att även en framtida SM-vecka  på sommaren riskeras.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.