Umeås Bästa Bevis för ekonomisk badkatastrof i Nannaläge, 45 mkr/år i drift ges i analys med dyrare för simsporter och risk för gympahus!

Umeås Bästa Bevis för ekonomisk badkatastrof i Nannaläge, 45 mkr/år i drift ges i analys med dyrare för simsporter och risk för gympahus!

Katastrofen ekonomiskt syntes 2008 kommunens egen analys av kostnaderna för de två alternativen i stadsutvecklingsprojektet där Lerstenen AB, m fl vann mot Norrvidden AB/ Medley AB (se mer i tidigare bloggar).

Norrvidden med Sveriges största enskilda driftsoperatör Medley AB (driver Umeå simhall nu) har kompetens att bedöma läge, innehåll och drift av en bad- och simanläggning. De 45 miljoner/år man angav gjorde att kommunledningen direkt avförde N/M-alternativet då Lerstenengruppen hade 22 mkr/år.

Se nedan av Umeå kommun beskrivning(bedömning av Lerstenen t v och Norrvidden/Medley t h. Notera att L har indexuppräkning och restvärde, avtalstid 25 år, medan N/M har inget restvärde och 30 år. Hade kommunen gjort mer än bedömning, dvs analys för en Bad och 50 år, kan det lägre alternativet bli högre i slutändan. Och då sagt nej till Lerstenen, m fl så att hela badprojektet gått i graven innan något påbörjats.

Nanna budget 7

När L-gruppen fråntogs uppdraget hösten 2011, för risken att det blev dyrare, finns bara en prisindikation kvar, 45 mkr/år i drift. Med VK:s uppgifter i våras om 30-35 mkr/år och marknadsvärdet på tomten mitt i stan slår igenom, så det kan då närma sig N/M-siffran.

Uppgifter om 375 000 besök/ år från ledande politiker och jämförelse med Öviks Paradisets 400 000 är också fel. Det är 230 000 till bad- och simdel. Resten är till  sporthall och gym. Men gym ska drivas privat i ett Nannabad, så 200 000 badbesök är rimligare, kanske än mindre då äventyrsdelen är 1/5 av Öviks.

Fritidsnämnden/Umeå Fritid idag med mindre baderfarenhet än de båda privata aktörerna som hade landets största badkonsulter/företag, Lerstenen med Leisure Jones och Norrvidden med Medley, gör att kommunsiffror som nu används (än så länge hemliga för allmänheten) blir än osäkrare med risk för överskattning.

Och umebornas motstånd, trafikfarligheter och mycket outrett samt andra bassänger i kommunen, senast Ersbodabadet för simskolor och bad, och alla med gratis parkering (med barn åker de flesta bil), gör snarare att Nannabesökssiffra kan komma att räknas ner ytterligare. Mot 150 000?

Även investeringskostnader för kommunen med 389 miljoner kr för själva bygget ökar då allt omkring får kommunens kassa stå för och i centrum med oberäknade problem kan det bli många miljoner kr till som ingen nu har räknat på. Det lir lpande räkning utan budget i förväg!

Slutsatsen inför den oktoberbudget som ska tas 28/10 är att nya utlovade satsningar som ett Gymnastikens Hus, konstgräsplaner, fotbollshall, mm riskeras om Nannabadkatastrofen godkänns. Växande obekanta dirftssiffror slår sedan hårt i Fritidsnämndens ekonomi och aktivitetsstöd minskar samt hyror höjs, där simsporter drabbas mest i nybygge.

Badbolagsstyrelse, ta timeout i Nannabadplanerna, låt utomstående expertis granska Nannabadupplägget, jämför med utredningar ute i Sverige och lyssna på simexpertis där med kontakter för bättre förslag.

Gör detta under 2014-året så störs inte kulturhuvudstadsåret av en ekonomisk katastrof och trafikinfarkter pga byggande. Renovera Umeå simhall så att skolan och simsporterna inte drabbas.

2 kommentarer

  1. Lindi

    Hej Urban
    Hoppas du förstår att folk börjar undra hur det står till….inlägg varje dag alltså varje dag i flera års tid är tecken på mani Urban, jag hoppas du inser att folk i din närhet känner att det blir för mycket.
    Vill inte såra någon men nån måste våga säga sanningen, det beteetndet du uppvisar säger mig att det är ett symptom på att nått inte står rätt till eller att vänner o bekanta inte vågar tala om för dig att det är ett, i längden, skadligt beteende att skriva badhusinlägg varje dag i flera år. Det blir nästan otrevligt. Sköt om dig.

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Intressantare än hur det står till med mig (kommer senare här), är hur det står till hos makthavare som i snart sju år håller fast vid en planering som ständigt misslyckas och, kanske, fördubblas i dritfskostnad som VK tagit upp. Deras ”hälsotillstånd” politiskt borde vara mer intressant att kommentera.
      Notera också att ingen ansvarig politiker går ut och säger hur bra detta Nannabad blir. I andra sammanhang är de väldigt pigga på att slå sig för brösten och skryta hur bra man planerar och bygger.
      Men för Nannabad tiger dom, och troligen lider, därför det finns inget bra att säga här. Beteendet i mitt fall, är en enkel strategi, var flitig och påläst, ungefär som när politiker är som bäst. Kämpa på, framgångar kommer hela tiden. Jag förutsåg (och många andra) att kommers i Nannabad inte höll, och så blev det. Även trafikproblemen påpekade jag och så säger Gator och parker i remissyttrande, inte minst mot utebliven utlovad cykelparkeringsutredning.
      Senaste är att högsta politikerna tidigare sagt att det inte är acceptabelt med cykellösning senare. Den ska till före bygglov blir en rimlig slutsats.
      Framgång i bloggandet och debatt är också att förvaltningschefer lagt Nannabad som sparförslag i två år. Och säkerligen är en vink åt politikerna att man i grunden inte gillar Nannabadplanerna.
      Så allt detta ger stöd och uppmuntran, kanske så mycket att andra tar vid och debatterar och agerar för dessa verkligen ovänliga barnplaner med jättebad för unga i trafikfarligt och miljöenligt centrumläge. Särskilt när alla andra lägen är bättre.
      Det går att ändra planer för bad, i Skellefteå en gång i tiden hade man börjat gräva för utomhus-50-m-bassäng. Men så blev det kommunsammanslagning och nytt beslut. Gropen grävdes igen och det blev en senare Vågbadet.
      Med Umeå som en ännu större region, inkl Ö-vik, kanske nytt beslut kan tas av samma anledning. Och då behövs inte äventyrsbad om så mycket bättre finns i Övik och en fint i Holmsund som kan byggas ut. Inte relax i källarmörker som nu utan man kan ta bussen till IKSU Spa. Och inte att kommunen bygger privat gym i Nannabad, när IKSU Plus finns och snart ett i Utopiahuset.
      Så tack för kommentaren, den gav inspiration i mitt dagliga (dock inte så lönsamma än, ändå uppskattade av många) arbete för Umeås Bästa… inte det sämsta.
      Till sist, ”badhusinlägg varje dag i flera år”, stämmer inte. Bloggat har jag i ett år och sex månader, dvs något år, och inte varje dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.