”50 års kamp för Campusförskola” ”Kommunen borde vara tacksam”

”50 års kamp för Campusförskola” gäller från den tid Umeå Studentkår genom dåvarande ordföranden Lennart Carlsson, nu Degerliden, i sluter av 1960-talet åstadkom student-daghemmet Professorn vid Ålidhems centrum, till i vår 2016 då min strävan om ett dagis på campus under ett par decennier förverkligades genom Professorn Campus i  nya Universitetsstaden  på Lilljansberget norr om friidrottsarenan. Här huset vid årsskiftet.

Campusdagis tak b

I VK idag i papperstidningen och sedan i går em på nätet (http://www.vk.se/plus/1699990/50-ars-kamp-for-campusforskola) skriver VK:s Kerstin Eriksson om dessa kamper i intervju med LD och mig. Vårt arbete, ihop med andra, var unikt i Sverige då i slutet på 1960-talet och även unikt idag i landet genom campusförskola i egendrift och för den barnstugemodell jag utvecklat, åtta avd i två plan med innetorg direkt emot och vid köket.

Här nedan syns denna närhet och rymd samt ljus via takfönster som gör detta mer än dagis och förskola, ett slags ”palats” för barn med allrum som är flexibla på många olika sätt. Och som VK skriver på slutet: – Kommunen borde vara tacksam för det jag har gjort och för det förskolan Professorn tillför, tycker Urban Bengtson.

Så det blir med spänning att se om detta sker i sinom tid.

Campusdagis torg 2 b 2

50 års kamp för Campusförskola

UMEÅ Campusförskolan som denna vår står klar på Lilljansberget är resultatet av en nästan 50 år gammal vision om en förskola på universitetsområdet. Lennart Degerliden stred i rollen som kårordförande för studenternas tillgång till barnomsorg. Urban Bengtson förvandlade visioner till skisser som slutligen blev en förskola.
Umeå studentkår vädjade år 1967 till Umeå stadsfullmäktige om att få ekonomisk hjälp för att kunna erbjuda någon form av barnpassning för de studenter som har barn. År 1968 öppnade kåren förskolan Professorn på Ålidhem. Umeå studentkår arrangerade också barnparkering på förmiddagar i en lokal på Axtorpsvägen, till en kostnad av två kronor per timme och barn.

– Det var svårt att hitta personal till förskolan. Vi anställde en sjuksköterska som föreståndare och lyckades få Scan att leverera maten, minns Lennart Degerliden.

Förskolan Professorn blev under 1970-talet en kommunal förskola för att senare bli ett personalkooperativ. Den hade inte längre någon direkt koppling till universitetet men visionen om en Campusförskola levde kvar.

Urban Bengtson hade arbetat som förskollärare men övergått till företagande. I den rollen förvaltade och utvecklade han idén med en Campusförskola. Han drev det som ett innovationsprojekt i samarbete med en till universitetet knuten inkubator, som hette Unikum. I början av 1990-talet visade universitetet intresse för idén men det skulle dröja ytterligare 20 år innan den kunde förverkligas.

Under 2000-talets början blev bristen på förskoleplatser akut i Umeå kommun och behovet av att bygga nya förskolor stort. År 2009 kunde Urban Bengtson tillsammans med Jan Lindgren, från förskolan Professorn, på allvar börja planera för en Campusförskola. De utvecklade planerna som ett innovationsprojekt vid Uminova Innovation och via statliga Vinnova. Urban Bengtson skissade på ett hus i flera våningar där alla avdelningar samlades kring ett allrum.

När Akademiska hus började planera för en utveckling av området på och längs Lilljansberget fanns det slutligen en lämplig tomt för Campusförskolan. Det är där den nya Campsuförskolan, som hör till förskolan Professorn, står. Verksamheten har pågått i några veckor. Urban Bengtson är nöjd.

– Det blev ett hus med åtta avdelningar. Allrummet i mitten har högt i tak och det skapar en rymd, lugnar ner stämningen jämfört med när det är trångt, säger Urban Bengtson.
Han berättar att Campusförskolan kommer att samarbeta med Umeå universitets lärarutbildning och med närliggande Iksu:s idrottsanläggning.

– Där kan det nog bli någon form av barnservice, säger Urban Bengtson.

Han beskriver det som att han i fyra decennier kämpat för en Campusförskola i Umeå. Han har även i domstol, mot kommunen, stridit för rätten till en grundidé bakom husmodellen för en Campusförskola. Umeå kommun har i egen regi byggt en annan tvåvåningsförskola. Urban Bengtson förlorade tvisten och utvecklade en ny modell.
Han är i efterhand främst förvånad över att kommunen väljer att tvista mot entreprenörer, med idéer som blir förskoleplatser, i stället för att göra upp direkt.

– Kommunen borde vara tacksam för det jag har gjort och för det förskolan Professorn tillför, tycker Urban Bengtson.

[email protected] 090-17 60 72

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.