Umeå, lär av Växjö! Bevarar simhall – gör cirkelrund simkanal-innovation..?

Jag verkar inte vara ensam om nya simarenaidéer med simkanaler. Se nedan från nätet om en cirkelrund simkanal-innovation som verkar skissas på i Växjö i Småland. T v är från Badmästaren 8/12 av Svenska Badmästareförbundet berättas om planer för ny simhall,  där f ö den nuvarande hade samma arkitekt som Umeå simhall, Åke E Lindqvist, och det då nya med vattenytan i golvhöjd, öppet bassängrum och mobila läktare vid tävlingar.

Och som kan läsas vill kommunen sälja byggnaden vid en ny senare. Så om Umeå kommun genomdriver rivande av simhallen här, blir det smålandskommunen som får visa upp den nya  bad- och simarkitekturen som kom, från Europa, till Sverige på 1970-talet.

Nanna Växjö rund simkanal

Om Växjöidén om rundsimbassäng får strömmande vatten framgår inte av Smålandspostens reportage (31/3 2016), som nedan är utdrag ur.

Inom kort släpper Växjö kommun den offentliga skissen över simhallen. Nu kan Smålandsposten avslöja att den kommer att visa en rund simhall med solceller på taket och en tropisk anläggning.
—-

 Den nya planen är nämligen en rund simhall. Anledningen är att huvudfokus ligger på att få en så miljösmart simhall som möjligt för att leva upp till Växjös miljömål och titeln som Europas grönaste stad.

Inspirationen till formen har bland annat hämtats från Globen i Stockholm och från den danska idrottsanläggningen DGI-byen som har en rund simbassäng.

Tack vare den runda formen blir det möjligt att skapa ett tropiskt klimat i simhallen på ett ekonomiskt hållbart sätt. I mitten av huvudbassängen ska sand läggas in och glaset runt simhallen blir transparent så att man blir solbränd igenom det.

Det här kommer att bli det nya turistmålet i Växjö. Det är ett bra sätt att minska transporterna för nu kan alla semestra på hemmaplan i stället för att åka utomlands, säger Julia Ahlrot.

I och med den runda formen blir hallen optimal för den nya sporten rundsim som är på framfart. Man hoppas nu att VM i sporten ska kunna anordnas i Växjö eftersom det är svårt att få tag på arenor. På Svenska simförbundet är man positiva till den nya simhallen.

SÅ NU KAN UMEÅ KOMMUN LÄRA AV VÄXJÖ OM ATT BEVARA EN SIMHALL + ATT STUDERA SIMKANALSIM-IDÉER, VÄXJÖS RUNDA OCH MIN MAGIC SWIMJOGG ARENA (SE OVAN). OCH FÅ UT DET BÄSTA UR BÅDA SIMARENA-INNOVATIONERNA?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.