Umeådagis i Aftonbladet idag: ”Larmet från förskolorna: Barn far illa”. 50 % större barngrupper än förr.

DAGIS I UMEÅ STOR NYHET I AFTONBLADET – OM KRIS MED STORA BARNGRUPPER I FÖRSKOLAN OCH I PRAKTIKEN 50 % STÖRRE ÄN PÅ 70-80-TAL. (Se längst ner).

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/aRk4L/larmet-fran-forskolorna-barn-far-illa

Förskolorna slår larm om kris: Barn far illa

 Tårar, blåmärken och barn med blöjor fyllda av kiss – personal i Umeå larmar  Föräldern Christine: ”De stressar ihjäl sig”

Larmet från förskolorna: ”Barn far illa”

Tårar, blåmärken, sönderstressad personal och barn med blöjor fyllda av kiss.
Nu slår förskoleanställda i Umeå kommun larm – arbetssituationen har blivit ohållbar. 
– Personalen är jätteduktig men de hinner inte, de stressar ihjäl sig, säger Umeåbon Christine Kleiner vars son går i en kommunal förskola.
Nu har ett föräldranätverk bildats för att försöka bryta krisen i förskolorna.
Situationen i Umeås kommunala förskolor är, enligt anställda och föräldrar, ohållbar. 
Tio förskoleanställda i kommunen skrev nyligen i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren att gränsen är nådd och att ”barn far illa”.
”Vid flera tillfällen har barn ramlat och slagit sig eller hamnat i slagsmål med varandra utan att en vuxen varit närvarande. Med mindre barngrupper och bättre personaltäthet hade flera av dessa skador kunnat förhindras”, skriver pedagogerna i artikeln.
Barngrupperna på förskolorna har successivt ökat men inga ytterligare resurser har skjutits till av kommunen.
– Vi får fler barn, men inga mer pengar för att anställa personal. Utöver det så är lokalerna utformade efter betydligt mindre grupper. Kommunen har också dragit in på utbildning, säger förskolläraren Maja Stolt som är en av de tio pedagogerna bakom debattartikeln.

”Fått bägaren att rinna över”

Hon berättar att botten nu är nådd med sjukskrivningar och ett ökat missnöje.
– Den senaste tidens neddragningar har fått bägaren att rinna över för många.
På Umeå kommuns hemsida kan man läsa: ”Regionens höga utbildningsnivå grundas redan i bra förskolor” och ”Att Umeå dessutom har bra skolor, bra barnomsorg (…) gör allt mycket lättare, och roligare, för dig som flyttar hit”.
– Det är lögn, säger Maja Stolt.
Bilden bekräftas av föräldern Christine Kleiner vars son går i en av kommunens förskolor.
– De senaste två åren har det blivit en klar försämring. Personalen är fantastisk, men de hinner inte, de stressar ihjäl sig, säger hon och fortsätter:
– Det är tydligt att de anställda älskar sina jobb, men man ser hur de kämpar och håller på att bli utbrända.
Försämringen märks också på Christines son, berättar hon.
Drygt 1400 föräldrar och stödmedlemmar har nu gått samman i ett nätverk för att försöka få till en förändring, berättar Josefin Eman, vars dotter går i förskola i Umeå.
– Vi är vanliga, trötta föräldrar som fått nog av kommunens felprioriteringar, säger hon.

”Falsk marknadsföring”

Nätverket skickade en förfrågan om ett möte till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S).
– Vi kontaktade honom för nästan 3 veckor sedan, men fick aldrig något svar trots att vi påmint honom vid Kommunfullmäktige. Svaret kom först i en tidningsartikel där han sa sig vara för upptagen för att träffa oss, säger Josefin Eman.
Josefin Eman är, liksom Maja Stolt, kritisk till hur kommunen vill framställa sig själva, med ”bra förskolor” och ”bra barnomsorg”.
– Det är falsk marknadsföring. Det finns en förskolekris i Umeå som man inte vill erkänna. Hur ska man kunna ändra på något om man inte har kännedom om hur verkligheten ser ut, frågar hon sig.
17 mars 201709:00
 

50 % STÖRRE BARNGRUPPER PÅ DAGIS IDAG ÄN FÖRR I FÖRSKOLAN I UMEÅ

Här är statistik från förr. Det gäller 1970-talet då staten styrde barngruppstorlekar genom bidrag. Då gällde i Umeå för normalytor om 140-145 kvm totalt för en avd. 10 barn för 1-3-åringar (småbarnsgrupp) och 15 barn för 3-6-åringar (syskongrupp).

Sedan ändrades till utvidgade syskongrupper (även kallade familjegrupper, 1-6 år, och 13-15 barn. Men så tog staten bort bidragen och allt blev kommunfinansierat. Och därefter började ökningen av barngrupperna.

En belysande jämförelse är att dagis med 4 avd hade då 10+10+15+15 = 50 barn. En förskola idag (kan vara samma hus dessutom) kan nu ha 17+17+20+20 = 74, dvs en ”överinskrivning” med 24 eller 50 !! procent.

Visserligen mer personal med förr oftast 3 heltider, nu kanske 4. Men lokalerna är samma och nu trängre med fler barn och personalökningen motsvarar inte barnökningen. Jag var med som förskollärare på den ”gamla goda tiden” och följer nu hur förskolorna har det som morfar/farfar + som företagare och med lokalmiljöer som specialitet.

Min slutsats är att det kan behövas att staten igen går in och styr mer då en annan försämring är att skillnaderna, och orättvisorna därmed, mellan Sveriges kommuner växer. Så barnomsorgskvalitet som valfråga nästa år kan nog få mor- och farfäder, dagisföräldrar och personal att noga överväga om och vad man ska välja då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>