”DAGISBY” på Gammlias grusplan + simhallstomt löser nya förskoleköer + får fin utemiljö som extrabonus.

När nu Umeå kommuns förskoleplanerande gett sig på grusplaner för lek, idrott och skolverksamhet för att klara akuta barnomsorgsköer, är här en nygammal förskoleidé som i ett slag räddar nuvarande intrång på gång runt om i Umeå.

Skapa en ”DAGISBY” (från förr där man samlar många förskoleavdelningar och får olika synergieffekter) just på största grusplanen, Gammlias bakom fotbollsarenan (nu kallad en Umeå Energi Arena) + simhallstomten. Och det under de år som det ändå kan ta med så kontroversiella planer som bostäder där och då riskerar framtida Skid-SM + SM-vecka.

HÄR I VINTRAS MED BIL-P OCH UMEÅ SIMHALL ”ORIVEN” (dubbelklicka – njut av vyn)

Nanna grusplan SM-ytor simh

T V MOT SPORTHALLARNA – HÄR ROTHOFFSVÄGEN BORT MOT PARKVÄGEN/OK

Redan i början av mitt barnomsorgs- och idéföretagande (UBBI-konsult) för 30 år sedan, lanserade jag en sådan mångavdelnings-variant, se här nedan. (Teknisk Illustration).

Dagisby gammlai

Idag kan den kompletteras med en ovanvåning och då ge 2+2×4 avdelningar = 16, dvs som fyra st 4-avdelningsförskolor. Notera tre skilda utemiljöer varav en större samt en gymnastik/idrottshall. Dagishusen kan vara flexibla för att flytta medan ”sporthallen” passar väl i området som stationär byggnad (minsta husen är ekonomi/personal-dito).

OCH DÄR DEN FINA UTEMILJÖN BLIR EXTRABONUS FÖR BARN/PERSONAL…

Så omtag-nytag för att paviljonger – nu på gång till olika stadsdelar – omdirigeras till Gammliaplanerna sparas fritidsytor där de behövs och ges tid för umepolitiken att lösa barnomsorgsbehovet mer bestående och Gammlia idrottsområde kan sparas för utveckling av idrott och fritid invid skogen och hela Stadsliden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.