Världens största simkanal – här i Vansbrosimningens 3 000 m – gör inne-simkanal på Nydala attraktiv.

2016 såg jag Vansbrosimningen i Dalarna på plats och då huvudloppet om 3 000 m. Det var en mäktig upplevelse hela arrangemanget och lite extra då det handlar om medströms i Vanån i 2 km och motströms i Västerdalälven 1 km. Det ger än fler anledningar för Umeå, idrottsföreningar, näringsliv och politiken att satsa på en inne-simkanal på Nydala.

Detta skulle göra Umeå extra attraktiv som ett ”Vansbro-mikro” med 125 ”runt” (50 m i två rakbanor och två svängar) se under Vansbrobilderna här från arrangemangets sändning. Med en Nydala Idrottspark för fler simidrotter och andra sporter ges därmed ett ”sportscamp” för träningsläger året om.

Och extra veckorna för Vansbroveckan (har liksom Vasaloppet på skidor fler lopp/tävlingar än huvudattraktionen om 3 km) då simkanalen ger säker träning oavsett väder hela året. Med den internationella statusen arrangemanget allt mer får ger då en Nydala-simkanal Umeå och Västerbotten besöksnäringen en världslockelse.

Vansbrosimnigen 18-1

I årets 3 000 m vann världsstjärnorna Diego Villarino, Brasilien och Caroline Jouisse, Frankrike på 29:28,0 resp 32:02.0, strax under/över minuten på varje hundring. Här under idéer för simkanal på Nydala (t h) och hur den kan byggas i läktarhus vid en ute-50:a, passande för en SM-vecka sommar där då simkanal-sim blir en ny sim-sport.

Nydala UmersimKanal

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.