Umeå Idrotts-Bäst i Sverige! Ge bäst för simning i Nydala Idrottspark med ute-50:a + simkanal. Aktiva sist och ej näringsliv med i kommunalrådgrattis!

Umeå idrottsbästa stad i Sverige! Det gläder speciellt alla idrottare, tränare och ledare, m fl i föreningar, så grattis alla! Näringsliv som sponsrar och kommunen som är med och bygger (inte alla) sportanläggningar kan också vara nöjda med Sveriges Televisions utnämning av Björkarnas stad till årets Idrottsstad 2018.

Aktivas roll för bästa idrottsstad sist i kommunalrådens grattis…

MEN notera S-kommunalrådet H Lindberg på sin blogg först nämner ”vi målmedvetet satsat på fritid och idrott, med bra föreningsstöd och en vilja att möjliggöra för fler att engagera sig i idrott”, politikens roll, och först på slutet ”Men det hade inte gått utan våra aktiva”.

Det är väl ändå de aktivas framgångar som mest gav utmärkelsen?!

Även M-kommunalrådet A Ågren rankar ner de aktivas roll och börjar med ”Det är ett kvitto på att Umeås satsningar på idrott – både på bredd och spets – är rätt väg att gå.” Och så på slutet: ”Ett stort grattis till alla idrottare, alla idrottslag…”

Ej om näringsliv!

Och varför glömdes(?) näringslivsinsatser för mer och bättre idrott i Umeå helt bort??  Lindberg och Ågren, skriv gärna om era bloggar och sätt de aktivas grattis först! Se min inledning med ”alla idrottare..” först och viktigast och där näringsaktörer finns med.

För nu förpliktigas att göra det bästa, och mesta möjliga, av den SM-vecka sommar Umeå erbjudits av RF och SVT till år 2022 när Umeå fyller 400 år, så att Umeås aktiva får bästa förberedelserna att lyckas då.

Simningen är då den största idrotten med många tävlingsdagar och sänds via SVT. Även viktigaste eftersom simning (+ friidrotten) måste klaras för att få en SM-vecka sommartid.

Nydala UmersimKanal

Då behöver Umeå få en utomhus-50:a för de aktiva att förbereda sig då SM-veckorna 2019, 2020 och 2021 blir i ute-50:or som annars alla långbane-SM också går. Och varje sommar få ha egna träningsläger utomhus i Umeå och locka andra klubbar hit.

Med SM-kvalitet och fasta plus tillfälliga läktare klaras publikkravet på 2 000 personer och resursytor för simklubbar utanför tävlingsbassängen, säkert, tryggt och med frisk luft.

Detta ges bäst på Nydala frilufts/idrottsområde och med min idé om en Idrottspark för många sporter, av simslag och helt andra – gör Umeå bättre än Landskrona i år och Sundsvall 2015 och jag bloggade om i lördags 6/7.

Än bättre, och bäst i Sverige innovations-idrottsligt, är att förverkliga en simkanal som ger en ny simsport, Simkanalsim inomhus, se ovan min och Mats Edvardssons (illustratör) Magic SwimJogg Arena i läktarhus vid ute-50:an.

Simkanaler finns i Danmark, nedan t v och Finland, t h Sundsvalls Himlabadet (mitten t v) har landets längsta inomhus, cirkelrund om 75 m. Ovan simkanal blir 125 m med 50-m-raksträckor så fyra varv 500 m och åtta = 1 km.

Simmagalleria ny

Ovan visas också simmovationen SIMMAGALLERIA som har både 50:a och simkanal, mm för en inneanläggning och kan klara SM-krav med öppningsbara väggar och tillfälliga läktare över simkanalen. Mer om denna och för Umeå i framtiden, i kommande blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.