Skidkungar i Umeå (+ en kung till), 40-tal, 60-tal och SM-veckan här 2014…

SM-veckan har börjat i Sundsvall och för längdskidor kanske nya skidkungar/drottningar koras. Umeå är en av Sveriges framgångsrikaste ort med SM-meriterade skidåkare. Nu är damerna i IFK Umeå främst, men förr dominerade herrarna och på 1960-talet genom Assar Rönnlund, också IFK.

I mitten av de tre bilderna nedan är Assar fångad på bild av min far Olle Bengtson, flitig fotograf och med i start av Umeå Fotoklubb på 1940-talet. Troligen är det vid SM 1961 på Umåker där Assar blev trefaldig silvermedaljör, således inte skidkung då, det var Sixten Jernberg, Lima som vann tre SM-guld.

Översta bilden är kanske mesta svenska skidkungen, Mora-Nisse Karlsson, här i en tävling som verkar ha gått på Umeälven och här på väg upp på fast mark, troligen Öbackaområdet. Inte SM denna gång, sådan gick på I 20-området och 1941.

Bilden längst ner är från Umeås SM-vecka 2014 och där jag fotade skidkungen som då hette Markus Hellner, Gellivare SK, som tar sig upp för museibacken. Och åskådaren i pälsmössa där bakom är en till ”kung” och en ”riktig” sådan, Carl XVI Gustaf.

SM-skidkungar Umeå

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>