Om Umeå kommun känner för fristående enheter – Professorn Campus – så medverkar man till att avveckling vänds till utveckling!

Gårdagens nyhet i Västerbottensnytt (inkopierat längst ner) -

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/forskola-lagger-ner-i-umea-127-barn-berors

att personalkooperativet Professorn som driver en förskola om fyra avdelningar på Ålidhem sedan lång tid och från 2016 startade i en nybyggnation åtta avdelningar i två plan, nu känner sig nödsakade att lägga ner den stora och nya, Professorn Campus – är ett bakslag för Umeå kommuns barnomsorg i att stödja fridrivande enheter.

Personalkooperativet Visionen med tre olika förskolor på Teg kämpade länge i motvind från kommunen i att kunna utveckla sin verksamhet i nya lokaler, men fick också ge upp.

Allt detta rimmar nämligen illa i olika uttalanden på hög politisk nivå i Umeå kommun att vara positiva till förskola i egendriftsformer, där det för övrigt varit enighet över partiblocksgränser till i alla fall kooperativ drift.

Även om jag talar i egen sak för Professorn Campus som nu tvingas ”kasta in handduken” – det var min idé om ett ”campusdagis” och mitt initiativ att få igång ett projekt för campusförskolan, unikt i Sverige dessutom i sin storlek och modernitet i lokalutformning som jag medverkat i att ta fram – menar jag att högsta kommunledningen, särskilt Näringslivs- och planeringsutskottet, bör ta upp frågan om denna nerläggning.

Förskolemiljöer debatt

Det var ett innovationsprojekt med Uminova Innovation (med bl a Umeå kommun som en ägare) som ansvarade för projektets genomförande med markägaren Akademiska Hus, tre företag som personalkooperativet Professorn, byggföretaget Peab och fastighetsbolaget Hemfosa, vilka i april 2016 efter några års planerande och projekterande kunde inviga Sveriges största förskola i ett campusområde.

En viktig problematik för kommunledningen nu är att syna hur Umeå å ena sidan har så stora dagisköer att det måste byggas tillfälliga paviljonger, t ex på Berghemsskolans idrottsplan om fyra avdelningar med barn som även kommer från östra stadsdelarna samtidigt som Professorn Campus haft problem med att fylla sina avdelningar (fast just nu verkar det vara tillräckligt).

Om Umeå kommun känner för fristående enheter, för Professorn Campus´ personal och givetvis alla barn där med föräldrar, så  bjuder man till generöst om det förekommit, och förekommer, svårigheter i kommunens näringsbemötande och ekonomiska villkor jämfört kommundrivna förskolor samt ser till att förskoleköerna betas av till fasta byggnationer och avvecklar paviljonger.

Om inte detta räcker för att personalkooperativet ska kunna ändra sitt beslut om avveckling, vore en lösning att kommunens näringslivssida medverkar till att nya privata förskola- och skolaktörer, här i Umeå eller ute i landet, erbjuds att ta över, i samarbete med fastighetsägarna. Då vänds en avveckling till en utveckling och med många vinnare…!

Förskolan Professorn lägger ner i Umeå – 127 barn berörs

Publicerad idag 17.25

Förskolan Professorn på Campus i Umeå lägger ner sin verksamhet. Idag lämnades uppsägningen in till Umeå kommun. 127 barn berörs av detta.
– Det är tungt för oss att ta det beslutet, säger Malin Nigéus, sekreterare i personalkooperativet.

Förskolan Professorn i Umeå är en ekonomisk förening som drivs av ett personalkooperativ. Föreningen har två förskolor, en på Campus och en på Ålidhem.

Nu har föreningen lämnat in en ansökan om uppsägning för verksamheten på Campus.

– Vi ser att det inte är ekonomisk hållbart att driva båda förskolorna. Anledningen är ett sviktande barnunderlag. Det började i maj i fjol, då var kön helt slut och vi kunde inte fylla våra platser. Vi vill inte att det händer igen, säger Malin Nigéus, sekreterare i personalkooperativet Professorn ekonomisk förening.

Personal och föräldrar har informerats

Förskolan har 127 barn i dagsläget som berörs av detta.

– Kommunen får ta hand om barnen. De förlorar inte sina platser eller något sådant. Uppsägningen är sex månader, sedan får vi se vad kommunen beslutar.

Personalen på förskolan fick information under tisdagen och under onsdagen informerades alla vårdnadshavare.

– Det är blandade känslor. Det är en chock för alla och tungt för oss att ta det här beslutet. Vi brinner ju för det här, säger Malin Nigéus.

SVT har sökt Umeå kommun för ett kommentar.

2 kommentarer

  1. Sven

    Jag hänger inte med i resonemanget…
    Menar du att kommunen har skyldighet att hålla lokaler även till privata alternativ? Särskilt då man har svårt med lokaler till egen verksamhet?

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Och jag hänger inte med i frågan om ifall ”kommunen har skyldighet att hålla lokaler även till privata alternativ”. Det vanliga är att personalkooperativen hyr lokaler Umeå kommun. För Professorn Campus gäller att det är ett fastighetsbolag som äger lokalerna och kommunen inte haft bygg- och driftsutgifter för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>