Umeå kommun förnekar än? min upphovsrätt – Östersund erkände UBBI – gav framtidens förskola…

IGÅR:

Hittade nyligen brev från år 2000 till Östersunds kommun (under bilden nedan) om hur man där inte medger min upphovsrätt till dagismodellen ”UBBI” som den jämtländska residensstaden byggde flera förskolor utifrån. Detta inspirerade samtidigt grannkommunen Krokom till tre nya dagis som kallades ”Framtidens förskola” vid en pressträff som jag ”öppnar dörren till” – och då medgivande min copyright…

Dagis UBBI Krokom

Kommunstyrelsens ordförande i Östersunds kommun

Östersund och UBBI-modellen

Hösten 1989 hade jag en studiedag i Östersunds kommun om bättre barnstugemiljöer.

Den resulterade i att kommunen beslöt att göra min UBBI-modell till typbarnstuga för Östersunds kommande daghem/förskolor. Fyra enheter om 13 avdelningar byggdes.

Affärsidén bakom UBBI-modellen är en bättre arbets- och verksamhetsmiljö som ger pedagogiska och ekonomiska vinster. Östersunds kommun beskrev detta i information om studiedagen som

En bättre arbetsmiljö som ger positiva effekter för personal och barn. Personal som stannar kvar. Lägre frånvaro etc. Bättre förutsättningar att genomföra verksamheten enligt de pedagogiska mål som ställs upp. Effektivare resursanvändning både vad avser investeringar och driftskostnader.

Tidigare kommunstyrelseordföranden Gun-Britt Mårtenssson var med och gjorde UBBI-modellen till Östersunds typförskola (se fullmäktigeprotokoll). I kommunstyrelsen uppdrogs ”1990-10-09 § 242 till fastighetsnämnden att projektera och bygga förskolor i Torvalla enligt UBBI-modellen.” (Dnr 1990.488/263)

I och med att Östersunds kommun köpte UBBI-modellen accepterades affärsidén. Detta bekräftades utåt i olika medier, lokalt och riksmässigt. Jag medverkade sedan under planering och projektering fram till barnstugorna var klara, muntligen, skriftligen och i besök.

Men, när jag begärde ersättning för arbetet och nyttjandet av UBBI-modellen, avslog kommunen detta och menade att man bara lånat idéer från mig och sedan gjort sin egen modell, (som ändå kallas UBBI i kommunala handlingar med UBBI som inregistrerat varumärke). Detta gjorde att jag tog juridisk hjälp och stämde Östersunds kommun 1993.

Denna tvist pågår än och sköts av en kommunförbundsjurist och min advokat. Nu tycker jag att den juridiska hanteringen har dragit ut för länge och skriver därför detta brev för att få en snabb uppgörelse enligt räkningen på 390 000 kr samt dröjsmålsränta.

Efter byggandet i Östersund av UBBI-modellen har jag gjort en C-uppsats i pedagogik om barnstugemiljöer och skrivit texten i barnomsorgslagen om daghem/förskolemiljöer. På min hemsida hänvisar jag till Östersund som den kommun i Sverige som byggt mest av UBBI-modellen, vilket ska ses som beröm från min sida

Med vänliga hälsningar, Umeå den 13 november 2000

IDAG:

Östersunds kommun erkände då, till slut, min upphovsrätt ”UBBI-modellen” i förlikning. Därför väcktes minnen vid besök nyligen på 1:a förskolan i typbarnstugeprojektet med Umeå, Vännäs och Nordmalings kommuner, Snickargården i Vännäsby. Den kom 1990 och besöktes av en Östersundsdelegation efter min föreläsning (se brevet ovan) och gav intresse och resultat.

UBBI Snickargården V-by b

I MORGON?:

Att Umeå kommun – som än så länge förnekar mig upphovsrätten till den UBBI-ritning som ingick i projektet (se ovan) och Vännäs byggde första av, Umeå andra, Missionären (nedan) och Nordmaling (Gräsmyr) tredje, 1992 –

också ger mig erkännande till min dagisskapelse, efter 30 år…

Missionären okunnighet

Ovan debattinlägg i VK 24/9 2018, https://www.vk.se/2502685/okunnighet-om-upphovsratt-skadar-foretagande handlar om upphovsrättsfrågor och om detta exempel.

I skriftligt svar har kommunen hävdat att Missionären har ritningen nere t v (VAB 2 i projektet) vilken som synes har få likheter med ritningen t h i Umeå kommuns funktionsprogram – som ändå anges med VAB…

Däremot är ritningen t h om VAB 2 en UBBI-variant och överensstämmer med den ovanför, Umeå kommuns relationsritning för Missionären och har kommunvapnet (!) som om äganderätt (?) och är samma som i f-p-programmet ovan… V.S.B.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.