Farligaste dagisentrén i Umeå – som nödutgång – ger sämre barnmiljö! Gör om till trapphus likt andra förskolor.

Igår torsdag 9/5 gick jag runt blivande förskolan Rosendal, Öst på stan med 6 avd i 2 plan och jag bloggat om pga riskfyllda entréer till andra våningen. Mot hittils på 2-plans-förskolor i Umeå invändiga ”mjuka” trätrappor efter ingång på bottenvåningen, vill Umeå kommun nu ha utvändiga och ej väderskyddade ”hårda” utomhus-trappor i metall.

Förskolor riskerar sämre barnmiljö med denna trappsort om inte politikerna sätter stopp.

Trots information redan 22/3 i kommunmöte samt e-postkommunikation med ordförande och vice dito i både för- och grundskolenämnden och tekniska nämnden, har inga svar kommit om varför (kan vara ekonomi) och om man tänker göra något åt dessa ”riskkonstruktioner” (citat från Moa Brydsten (S), ordf i f-o-g-nämnden).

Rosendal utetrappor mer b

MEN kanske kommer reaktioner efter ovan bilder jag tog av förskolebygget med den farligaste dagisentrén i Umeå, och kanske Sverige. Och jag menar att riskerna är värre än jag anade efter tidigare besök eller såg ritningar/illustrationer.

Besök och bedöm, politiker! Varför orättvisor mellan våningsplan och mot andra dagis?

Mitt yrkesråd är annars enkelt: Gör om till innetrapphus likt andra förskolor, här Haga förskola t v + montageidé t h! Eller  ”kapsla” in utetrapphuset med fönsterväggar och metalltrapporna med mjukare, säkrare trappsteg samt värme så isbildning undviks.

Anm. Ritning t h på Rosendalsförskolan från Umeå kommun.Rosendal + Haga trapphus

För inte ska väl förskolebarn, föräldrar, personal, m fl som ska in och ut på nya förskolor i Umeå få förutsättningar och villkor som det är med uteentréer på byggbaracker samt utrymningstrappor för nödutgångar på skolor? Se nedan på/vid nya Maja Beskowskolan.

Maja Beskow trappor

LÅT NEDAN INOMHUSTRAPPOR TILL 2:A PLAN VARA UMEÅS MODELL ”FOREVER”!Trappor inomhus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.