Brist på aktiviteter

Det är inte många dagar kvar till jul och för många är det pyssel och bakning som gäller, ofta kombinerat med en del stress. Lucia står för dörren och det är terminsavslutningar för olika aktiviteter, december är en månad där det händer mycket. För många, men inte för alla.

Läser idag i tidningen att det råder stor brist på aktiviteter på äldreboenden. Enligt statistik från Sveriges Kommuner och Landsting är det bara fyra av tio äldreboenden i 150 kommuner som uppfyller det. Det är väl känt att social gemenskap som exempelvis musikstunder, dans och bakning ger stor nytta för välbefinnandet. Enkla sätt att bevara hälsa och självständighet längre samtidigt som vårdbehoven kan minska, säger Yngve Gustafsson, professor i geriatrik. Maria Larsson, barn och äldreminister säger att ”..vi kan inte bara betrakta människan som en kropp. Äldre har behov av bra mediciner och god omvårdnad, men också av en rik, rolig och meningsfull vardag.”
För många kommuner finns det mycket att göra, men det finns de som vill vara med och göra en skillnad i andras vardag. Frivilligcentralen i Umeå som tidigare i veckan fick priset som årets eldsjäl beskriver sig själva som en väntjänst. De är 180-200 volontärer som erbjuder sina tjänster till de som önskar hjälp med något, exempelvis besök av en medmänniska för att umgås eller ta en promenad tillsammans. Men de kan även vara med att stötta vid gruppaktiviteter högläsning och sång i olika äldreboenden. Det är ca 650 umebor som får hjälp av Frivilligcentralen. Detta fick jag berättat för mig om när vi besökte dem på förmiddagen. Intrycken jag fick var glädjande och bestående. Som frivillig ger du av din egen tid, men du får så mycket tillbaka, berättade de. Det är en glädje att hjälpa andra, vilket jag hoppas fler kan ta till sig. Läs mer om Frivilligcentralen här.
Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

  1. Veronica Kerr

    Jag förstår inte vad du menar Sven, vilka yttranden? Att människan är mer än bara än kropp? Jag tittade på din länk och jag reagerar starkt på påståendet om anticancer mixen som är dödsstöten för cancer.

    Självklart påverkar maten oss på många sätt, men det är min övertygelse om att vi inte bara behöver mat och sömn för att må bra. Vi behöver även en meningsfull vardag.

  2. Jan-Erik Vahlström

    Ja, Veronica, Jag förstår inte heller vad karln menar. Jag tycker att du beskrev det väldigt bra. Man behöver naturligt vis god och tilltalande mat, social samvaro, mediciner och kvalificerad vårdpersonal. Dessutom det viktiga arbete som frivilligcentralen gör ju att livskvaliten ökar och det är inte minst viktigt. Det gäller att ta hand om våra äldre på det bästa sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>