Umeå Bästa är mångfald för simning inte enväld för Bad!

Mångfald för matstaket tycker umepolitiiker (FP:s Britt-Marie Lövgren i blogg idag) och bakläxa ger Tekniska nämnden. Mångfald för simning gäller däremot inte, där är det mer av "enväld" med ett enda badläge under över fem år av försök av Umeå kommun att få fram en gällande ritning att bedöma, vilket inte gått.

Bakläxa för Nannabadplaneringen blir det däremot inte trots växande kritik och trots att Nannaläget (grusplanen vid Mimerskolan) fick nej av Badutredningen 2006 och fastän undersökningar dessförinnan gav denna centrumplats minst stöd hos umeborna (endast 10 %). Ett stöd som lär vara än mindre idag.

Umeås politiker vidhåller som "hugget i sten/stan" att ett Nannabad ska byggas. Scharinska villan-beslut om försäljning kunde snabbt ändras, enhetliga korvvagnar säger sig ansvariga politiker inte ha prestige att inte kunna ändra sig om (M:s Anders Ågern i uttalanden). Och som sagt, uterestaurangstaket som allmänheten säger ifrån om, det får politiker att tänka om.

Men det "enväldiga" Nannabadet, det står orubbat. Detta är inte för Umeås Bästa utan det sämsta i fråga om att lyssna på befolkning, opinion och fakta för var nya badhus/simhallar bäst passar. 

Umeås Bästa är i stället mångfald för simning genom att ta reda på vad som händer runt om i Sverige. T ex genom att studera Svenska simförbundets simarenahemsida, www.simarena.se.

Och genom att läsa en aktuell rapport från februari i år, från tankesmedjan Timbro, av journalisten Philip Lerulf, se 

http://www.timbro.se/innehall/?isbn=9175668734

Där redovisas bad- och simplaneringar från nio kommuner i södra och mellansverige. Där finns mycket att lära för Umeås bad- och simansvariga politiker/tjänstemän, t ex att det ofta blir dyrare än man trott och att Umeå kommun ska vara glad för att inte Nannabadplanerna är granskade.

Dessa hade nämligen hamnat långt ner i brister och blivit sämst i frågan om mångfald eftersom i de nio kommunerna har politikerna vridit och vänt på innehåll och lägen innan man mha av fritidsansvariga och nyttjare samt stöd av opinion, bestämt sig för "Kommunens Bästa".

Så för Umeå Bästa nu vore att bordlägga beslut i kommunfulllmäktige i maj om bildande av kommunalt badbolag, studera seriöst det som sker i Sverige om bad- och simanläggningar för att därefter på nytt se över placeringen. Dvs göra som för Scharinska villan, korvvagnar och utestaket i stan, våga ompröva!

Normal
0
0
1
41
235
1
1
288
11.518

0

21
0
0

 


2 kommentarer

  1. Skattebetalare

    Nanna projektet är bara ett prestigeprojekt bland ett stort antal av Umeås politiker pådrivna av Helan(Holmlund) och Halvan(Ågren) – det skall bli som ”VI” tycker oavsett vad de tycker som skall betala kalaset och leva med vansinnet Umeborna!

    Har någon fråga genom tiderna i Umeå funnits som mer än denna fråga behövt en folkomröstning?

    En uppmaning till Umeås politiker måste vara att skjuta upp beslutet vid Kommunfullmäktige och förbereda en folkomröstning!

    Ingen av er oavsett partifärg valdes för att ta detta vansinniga beslut – besinna er GÖR OM GÖR RÄTT!

  2. Urban Bengtson

    Håller med, på något sätt måste allmänheten i Umeå få ge sina synpunkter. Bäst som jag ser det är att komplettera Nannabadförslaget med förslag för andra lägen, storlek, innehåll och ekonomi på ett seriöst och opartiskt sätt med expertis som finns i Sverige.

    Andra kommuner, se ovan rapport, använder mer kunnighet/erfarenhet än nu för Nannaförslaget och låter allmänhet och nyttjare vara med. Sådan komplettering kan göras på ett halvår och beslut tas före årsskiftet.

    Sedan visar exempel ute i landet att det kan gå snabbt att få klart ett bad/simbygge, troligen snabbare i Umeå i annat läge än på grusplanen pga överklagningar och annat som fördröjer där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.