Umeås Bästa är inte badbolag med minus 100 miljoner kronor i Nannabad!

Badbolag i Umeå AB, som kommunfullmäktige den 28/5 ska besluta om, har minus 100 miljoner kronor i ett Nannabad från start. Det kan bli prisskillnaden för tomtläget i centrum vid Mimerskolan jämfört med annan billigare placering. Detta är en av de verkligheter som bad- och simplaneringen med politikerna i Näringslivs- och planeringsutskottet (NP) undvikit i över fem år.

En annan verklighet är att Badutredningen 2006 sade nej till Nannakvarteret med äventyrsbad, 50:a, hopp- och kombibassäng, gym, med mera, av utrymmesskäl. Men NP beslöt ”overkligheten” och idag, efter att kommunen tagit över efter de privata, är storleken bara cirka halva ytan mot utredningens.

Badbolaget tvingas då inse att attraktionen minskar och beräkningar för besökare och ekonomi som utredningen hade, inte håller. Med högre driftskostnader, investeringar som i regel fördyras och ett minus på 100 miljoner kronor i botten, fås underskott som spräcker de kalkyler som redovisats.

Den utdragna tiden från 2006 med Övik som byggt ut Paradisbadet till Paradiset, Holmsunds Aquarena är etablerat, IKSU simhall ökat utbudet för vuxna och barnfamiljer, Hörnefors simhall renoverats, Ersbodabadet återuppstått och IKSU-gym kommer på Konstnärligt campus, ger ett sämre konkurrensläge som belastar ett trångt Nannabad än mer ekonomiskt.

Detta måste Badbolag i Umeå AB kalkylera in med sakkunskap och studier. Detta måste visas bolagets styrelse och även allmänheten. Badbolaget måste uppdatera sig på de senaste i Sverige för bad- och simplaneringar, vilket inte gynnar läget i trafikbesvärligt centrum.

Badbolagets ansvariga och fritidsnämnden/kontoret, (Umeå Fritid var under NP-planeringen helt satt offside), måste jämföra med andra sporters krav i Umeå. Samt bedöma det viktigaste, framtiden, hur kan en ny bad- och simanläggning möta den.

Detta sista har ett Nannaläge inga utrymmen för. Däremot har en Campus simarena stora framtidsmöjligheter som redan från start kan få ett plus på 100 miljoner kronor jämfört med ett outvecklingsbart Nannabad inträngt med trafik och hus runt om.

Och Umeås centrum får då på grusplanen något bättre och attraktivare som genererar än fler miljoner kronor i plus.

Idéer som kan komma i en tävling för allmänhet och företag, och ställas ut i nya Kulturväven uner 2014-året, där besökarna får bedöma idéerna och politikerna därefter beslutar om!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.