Umeås Bästa ekonomi fås inte av krympt Nannabad med minskad attraktion.

Umeå kommuns ekonomi försämras rejält av det krympta Nannabadet som ger en minskad attraktion som på 50 år kan nå ett minus på 500 miljoner kronor, en halv miljard! Detta i jämförelse med en placering där nytt/ny badhus/simhall/simarena, givetvis, ska placeras, intill annan bad- och simanläggning för investeringvinster och driftsdito.

Det är många dagisplatser som går om intet liksom högre kvalitet i äldreomsogren genom kommunledningens vidhållande av Nannabadplanerna, som det är meningen att ett kommunalt badbolag ska ta över.

Insikten om ovan förlorade halv miljard kronor under ett halvsekel för Umeå skattebetalare kommer att växa fram ifall Badbolaget börjar med att studera rapporten från tankesmedjan Timbro, av journalisten Philip Lerulf, se 

http://www.timbro.se/innehall/?isbn=9175668734

Där redovisas bad- och simplaneringar från nio kommuner i södra och mellansverige. Där finns mycket att lära för Umeås bad- och simansvariga politiker/tjänstemän, t ex att det ofta blir dyrare än man trott och att Umeå kommun ska vara glad för att inte Nannabadplanerna är granskade.

Nu har också en insikt nåtts i kommunen då det är på gång resor för att undersöka varför det blivit sådana fördyringar på vissa ställen, med syftet att detta ska undvikas i Umeå. Problemet för Umeåbadplanerna är att dessa redan har en barlast med minus 100 miljoner kronor. Det kan bli skillnaden mellan kommunens kanske värdefullaste tomt, Nannakvarteret, och en annan billigare tomt där en ny bad- och simanläggning passar bättre, ur driftssynpunkt och för utveckling/utbyggnad.

Vid dessa nya bad- och simresor kommer att upptäckas att det inte är i trånga och outvecklingsbara citylägen som badhus/simhallar/simarenor planeras i Sverige. Bästa exemplet är nog i Örebro, Gustavsviksbadet med 50:a, äventyrsbad och camping, där man har 600 000 besökare/år, se mer på http://www.gustavsvik.se/

Det ligger, så klart, inte i cityläge med trafik och p-hus, utan en km ifrån i öppet fritidsområde motsvarande campus här i Umeå. Med camping på Nydala nära till och husvagnsuppställning på lediga ytor sommartid på och intill campusområdet, ges förutsättningar som i Örebro. Eller kanske än bättre genom IKSU Sportcenters utbud.

Så en studieresa till Gustavsviksbadet rekommederas blivande badbolagsansvariga. Plus Borås och nya Borås Simarena med, nog, Sveriges mest ekonomiska 50:a inomhus, för dryga 50 mkr. Med 200 mkr för äventyrs/upplevelsebad fås 2 000 kvm (dubbelt mot Nannaritningarna). Besparing på driften, dels fler besökare genom bättre läge, dels synergieffekter med IKSU:s simhall, på 5 mkr/år, ger det på 50 år 250 mkr i vinst mot Nannabad.

Om detta senare nu beräknas kosta 400 mkr, blir investeringsvinsten 150 mkr (400 – 200 – 50). Tillsammans med tomtvinsten enl. ovan blir det totalt en besparing på 50 år, 100 + 150 + 250 = 500 mkr, eller en halv miljard kr.

V.S.B. som det heter i matematiken!

PS "Res" gärna också på Svenska simförbundets www.simarena.se för nya upptäckter om framtidens simanläggningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.