Umeås Bästa är Idrottsligt campus, Icamp, efter Konstnärligt campus i Umeå.

Idrottsligt campus blir en naturlig följd för Umeås Bästa efter Konstnärligt campus. Och lika naturligt är att det är universiteten, UmU och SLU med IKSU som motor som är  innovatörer med näringsliv, små som stora, som entreprenörer medan kommunernas roll (inte bara Umeå utan hela regionen, länet och stor del av Norrland) blir administrativ och kommunikativ.

Precis som konst, design, arkitektur med flera klart skapande verksamheter är idrott med alla olika sporter också det. I idrotten finns dessutom en bas genom alla föreningar och alla ideella krafter och alla föräldrar, nu också alltmer mor- och farföräldrar som engagerar sig. Så ett Idrottsligt campus får en bredd och ett djup att vila i som ger en kraft av oanade mått om det får fritt spelrum.

Det fria spelrummet här, är en viktig del för politikerna att medverka i. Här finns just nu mycket att önska, eller snarare påtala, i just Umeå kommun. Tre exempel är talande. Det senaste är hur abrupt politiker vill radera ut det Gymnastikens Hus som dess förerädare så länge och så demokratiskt arbetat fram för att få snart.

Ett av skälen till uppskjutande av denna investering anges bl a vara kostnaden för det planerade Nannabadet. Och visst, som väl insatt i denna, enligt min mening, miserabla planering (se tidigare bloggar) i Umeås sämsta bad-läge, mitt i city, det blir dyrt där, så dyrt att fler andra idrottsdrömmar riskerar att gå i kras.

Det tredje exemplet är en satsning som såg så bra ut och blev så bra, men nu inte används så bra, nämligen nya friidrottsarenan på campus intill IKSU Sportcenter och som Umeå kommun  ansvarar för. Den står mestadels tom och låst. Friidrottsföreningar kan få tider, men alla vi andra som vill prova, för oss är det stängt.

Tänk förr, i ungdomens dar på 50-60-70-tal, då var Gammliavallens banor öppna nästan jämt, det var som en frivillig ungdomsgård under vår, sommar och höst med idrottsledare, vaktmästare och sporthallspersonal nära till. Och gratis för spontantidrottande. Säkert är det flera som lockades in i friidrottsklubbar, eller andra, fotboll, m fl som var där då.

Så det första ett Idrottsligt campus kan börja med är historien, vad lär den, ta det bra därifrån och omsätt idag för i morgon. För friidrottsarenan är det då att se till att det är öppet och personal (anställd, ferie, klubbanlitad, etc) som möter oss, vare sig som veteranidrottare eller nybörjare i unga år. Där har Umeås politiker stort ansvar, ekonomiskt och att få till stånd denna öppenhet.

Om ett samarbete mellan olika parter för friidrottsarenan bär frukt, fås spridningseffekter för annan samverkan, som mellan simning och gymnastik, där ett Simningens Hus och ett Gymnastikens Hus kan få spännande synergieffekter, både i lokaler som byggs ihop och verksamheter som hänger ihop, t ex hopp och smidighet, barnaktiviteter och att det passar alla ovasett funktionskapacitet och ålder.

Det är då är innovatörerna, UmU, SLU och IKSU, tillsammans med näringslivsentreprenörer och politik har både ansvar och möjlighet att förverkliga ett SimGympaHus ihop med IKSU Sportcenter och nära till friidrottsarenan. Och med hela utemiljön som bara väntar på fler aktiviteter (nya skidspår har ju Umeå Fritid aviseras).

Så föds ett Idrottsligt campus (Icamp?) ur den idrott och de sporter som alla andra, rektorer och idrottsaktiva tidigare låtit växa fram på nuvarande sportcampus. Befruktningen är s a s redan gjord, nu gäller att ta vid och på bästa sätt låta detta ”Icamp” få näring och utvecklas.

Förhoppningvis passar dessa idéer i de planer Umeå Centrum för Idrottsvetenskap har, de ambitioner som kan komma i universitetets idrottsutredning samt även genom UmU:s rektor Lena Gustafsson som i presentation bl a berättat om fritidsintressen som just simning och skidor. Henns föregångare på rektorsposten, senast Göran Sandberg, har ju lagt en bra idrottsgrund att bygga vidare uppepå.

Senaste idén, som ligger nära mig nu, är ett VeteranIdrottsUniversitet i Umeå. Bra förutsättningar finns här genom Västerbottens Idrottshistoriska Sällskap, VIS, allt mer idrottande upp i åren och det ökande motionstävlandet, med eller utan tider. Då kan mofar och farmor följas åt med barnbarnen till sportande på Idrottsligt campus i i Umeå.

För Umeås Bästa!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.