Umeå Bästa badpolitiker är inte Anders Ågren (M), men blir det om han stoppar Nannabad.

Umeå Bästa badpolitiker är inte Anders Ågren (M), men blir det om han stoppar Nannabad.

Anders Ågren, kommunalråd och moderat gruppledare är en nyckelperson i fråga om bad- och simplanerna i Umeå. Han drog igång frågan om ny simhall genom en motion 2004 om ny på Noliaområdet. Bl a angav han som skäl samordningsvinster med andra sporter där! (Något som inte ges på grusplanen vid Mimerskolan, men väl på campus vid IKSU, där f ö Ågren brukar rapportera på blogg och twitter att han tränar).

Nu kan han bli nyckelperson igen då han genom att ändra sig om Nannabadplanerna liksom i frågan om korvvagnarna och gå tillbaka till sin uppfattning 2004, dvs inte ha prestige som hindrar resp använda historisk kunskap, få slut på detta allt omöjligare BAD med felplacering och dyrbar ekonomi.

Genom att ha avgörandet i sin hand, de andra allianspartierna följer med honom då och med Miljöpartiet och Arbetarpartiet, har man då en röst mer i fullmäktige och kan genom en ny simhallsmotion, stoppa hela Nannabadprojektet.

Men än är det nog inte moget, det har blivit för mycket prestige, hur ska omgivningen tänka om en som ändrar sig, vad säger väljarna och politikerkollegor och motståndare, är frågor som då snurrar runt för inte bara moderatledaren utan alla andra som låst fast sig på grusplanen.

Varför har det blivit så här, varför har Umeås kommunledning så svårt att tänka om här och inte vilja byta åsikt om badläget? Detta tog jag upp i tidigare blogg och angav två funderingar till förklaring. Den ena, anser jag, är kunskapsnivån.

Om man är osäker pga icke tillräcklig kunnighet i den fråga det handlar om, ja då är prestigen hårdare, då blir det viktigare att visa ståndaktighet likt kejsaren i HC Andersens Kejsarens nya kläder. Då måste man uppträda säkert för att bilden av ens position fordrar det, tycker man.

Är man säker och kunnig, och ser att andras argument håller, då är prestigen mindre, då lyssnar man och lägger till sin egen kunnighet och kommer fram till att, ändra sig. För att samtidigt då tänka vad gör vi i stället som blir bättre, mer ekonomiskt och snabbare går att föreverkliga. Man vill vara än kunnigare, helt enkelt, en positiv prestige, inte negativ som vid okunnighet.

Så vägen till att få Anders Ågren att släppa på prestigen är då kunskap, dels gammal kunskap om hur det var förr, hur det planerades då, vilka erfarenheter drogs då, etc, dels ny kunskap om vad handlar dagens simarenor (blir allt vanligare begrepp) om.

Dessa båda kunskaper får AÅ (och andra politiker i Umeå för den delen) genom att läsa min bok Umeås Bad Historia och Framtidens Simning, då den speglar bad- och simhistorik i Umeå och visionerar om framtiden för bad/simning. Historiken har AÅ en positiv prestige i att följa som utbildad i bl a historia och undervisat där.

Så mitt enkla råd till kommunalrådet Ågren, läs boken, ja köp in den till hela styrelsen för det kommunala badbolaget. Med kunskap om att högerpolitiker förut i Umeå (moderatdito idag), förr tänkte framåt (och aldrig, som jag ser det, skulle ha gillar citybad) och såg till att simningen fick det bästa möjliga.

Med kunskap om att nya idéer för bad/simning oftast kommer från fältet eller företagare inom bad/simning (sällan av byråkrater och politiker), bör detta också tilltala den moderata ideologin, särskilt om idéerna/innovationerna kan förverkligas av entreprenörer.

Då S-kommunalrådet Lennart Holmlund i e-brev och på blogg föreslagit att jag som entreprenör kan få bygga "modern simarena" och att IKSU får bygga nya bad, så är en dörr öppnad för att kommunalrådet Anders Ågren tar vid, håller dörrarna vidöppna på sitt träningsställe och medverkar till sådant förverkligande.

Om så sker, då kommer många umebor, riktigt många är jag övertygad om, tycka att Anders Ågren är Umeå Bästa politiker, för att, kanske, lägga sin röst på honom och M vid kommunala valet 2014.

Eller ska det bli Holmlund med vana att kunna tycka lite olika och även kunna erkänna feltankar, bli den som blir först att lägga ner Nannabadplanerna? Socialdemokraterna har ofta genom åren varit skickliga att till slut se vartåt vinden blåser, inte minst ju närmare valet man kommer.

Nu gissar jag att inget av ovan förändringar sker hos de båda högsta kommunalråden i Umeå, det är inte moget än. Det behövs att fler säger det till dom, så då kan sommaren med ledighet och avkoppling få prestigeknutarna att lossna. Särskilt om diskussioner i privata sammanhang kommer igång, på badstranden, vid grillen eller på festen. Sådant kan påverka mer än debattinlägg och bloggskrivande.

Själv behöver jag varken sola, grilla eller festa för att få stöd för att Nannabadplanerna är felaktiga. Det kommer ofta fram folk som ger mig spontant stöd, senast igår när jag var och tittade på löparfesten Blodomloppet när en löpare efter målgång kom och gav stöd för det jag skriver. Säg det också till Ågren och Holmlund rekommenderade jag honom. Kanske gör han det för han har släkting som varit mycket aktiv i Umeås politik förr.

I nästa blogg kommer min andra förklaring till varför bad-prestigen är så hård i fråga om Nannabadplanerna. Den har en demokratisk aspekt som inte är överraskande.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.