Umeås Bästa badhus/simhall fås inte i Nannabad enl. riksanvisningar, se www.simarena.se

Normal
0
0
1
390
2227
18
4
2734
11.518

0

21
0
0

Riksanvisningar från Svenska Simförbundet visar att Umeå Bästa badhus/simhall fås inte i ett Nannabad. Och nedan utdrag från http://www.simarena.se/index.html, ska naturligtvis det växande Umeå som Vill Mer, följa.

Så görs inte i nuvarande planer och det går inte heller med det inskränkta och stängda utrymmet på Nannakvarteret.

Det ska nämligen finnas ytor för utveckling/utbyggnad.                             Bassängen skapar största intäkterna (äventyrsdelen är således dyrare).   Flera olika verksamheter i en bassäng fungerar sämre än vid uppdelning. Hoppbassäng är bäst separat.                                                                     Investerings- och driftsbudget är viktig att samordna.                                                 

Ovan är en sammanfattning av nedan punkter från Simförbundets anvisningar och som en Nannabadplanering, trots att det gått över fem år sedan beslut 2007, inte har klarat av att redovisa.

Utveckling

Simanläggningen ska ha möjlighet att expandera och utvecklas. Omkringliggande ytor ska i en framtid kunna tas i anspråk för ombyggnad och tillbyggnad. Det är viktigt att ta hänsyn till detta då planeringsarbetet inleds och bl a placeringen av simhallen ska bestämmas. Att ligga steget före i planeringen ökar möjlligheten för en långsiktigt bättre ekonomi.

Den fyrkantiga bassängen

Den fyrkantiga bassängen i simhallen är badets "nerv". Den skapar också de största intäkterna. I den fyrkantiga bassängen, oberoende av om den är 25 eller 10 meter lång, skapas det som simanläggningen står för.

Avdela efter målgrupp

Bygg för att tillgodose olika målgrupper och avgränsa områden. Bassänger där man försöker tillgodose flera målgruppers önskemål visar sig sällan fungera. Dessutom ger denna typ av bassänger upphov till större säkerhetsrisker – ingen avgränsning mellan grunt och djupt vatten, krockar vid mynningen av vattenrutschbanor, krockar mellan motionärer och nöjesbadare i bassängen, svårare att överblicka en bassäng med flera typer av aktiviteter, etc.

Hoppbassäng

Erfarenhet från många simanläggningar är att hopptorn som finns i allmänna bassänger har dåligt utnyttjande. Trots att hopptorn är mycket populära bland yngre besökare är de ofta avstängda pga badpersonalens uppfattning om att en säkerhetsrisk föreligger.

Den ultimata anläggningen

En komplett långbaneanläggning består av:

1 styck tävlingsbassäng 50×25 meter utan djupdel

1 styck hoppbassäng 25×20 meter

1 styck tränings-/terapibassäng 12 ½ x 8 meter

Unik investering

Simhallar skiljer sig från andra kommunala investeringar. Här finns, till skillnad från de flesta andra fall, också en avsevärd intäktssida. Vid en investeringsberäkning är det därför viktigt att också ta hänsyn till intäkter kontra framtida driftkostnader.

Kommuners budgetsystem är ofta inte byggda så att det enkelt går att sammanföra investerings- och driftbudgetar men det är viktigt då simhallsinvesteringar görs.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.