Umeås Bästa idrottsstad i Sverige blir Umeå genom sportcampus med innovationer och 50:a.

Umeås Bästa idrottsstad i Sverige blir Umeå genom sportcampus med innovationer och 50-meters simbassäng.

Umeå blev inte bästa idrottsstad i SVT-Sportspegelns omröstning, men tog en hedrande andraplats. Göteborg vann välförtjänt med större bredd i toppen för bollsporter och stora arrangemang som Gothia cup och halvmarathonloppet Göteborgsvarvet.

Umeå får svårt att nå bollsportsnivån som i Göteborg. Men växande Umeå Fotbollsfestival, än större Blodomloppet (på ny attraktivare och publikare bana kring campus, se blogg 31/5, 11.38) och SM-vecka på skidor 2014 gör att på arrangemangssidan kan just kulturhuvudstadsåret stärka Umeås aktier i att kunna vinna Sportspegeltävlingen.

Plusvärden utöver sportprestationer och arrangemang fås med ett utvecklat idrottscampus med fler sporter, forskning och innovation genom samverkan med universiteten och företagsinstitutioner, i ett "Idrottsinnovation Umeå".

Självklart här blir då en 50×25-metersbassäng (modernaste i Sverige givetvis) och hoppbassäng. Gärna Gymnastikens Hus (där gymnastik och simhoppning kan samverka genom hoppbassängen) ger än mer utvecklat och utökat sportområde i och vid IKSU Sportcenter. 

Som följd av sådana satsningar i Sveriges, och säkert ett av Europas främsta, idrottscampus, kommer också elitframgångar som då ökar möjligheterna för Umeå att bli bästa idrottsstad år 2014.

Avgörande nu blir är att få stopp på 50:a-placeringen mitt i trångt centrum, isolerat från andra idrotter och med risk att äventyrsbadande kräver utrymme så att 50-metersbassängen blir en halvmesyr.

Sker så visar Umeå att det finns beslutsfattare som inte gör skillnad på olika sporters anläggningsbehov/krav, kan ändra sig efter opinion och kunskap samt inser att sportcampus är ett guldägg i Umeå som ruvar på framgångar, även utanför Sverige.

2 kommentarer

  1. Lisbet Olofsson

    Jag förstår allt i det stora hela men ibland känns det som om man kämpar, kämpar och kämpar. Förstår att det följer med en massa biprodukter om man blir Sveriges sportcampus men vad innebär det egentligen.

    Får vi ett bättre Västerbotten, inflyttning, nya jobb och förutsättningar att utveckla regionen. mer pengar till länet för utveckling av de äldre etc.

    är det alltid en STÄNDIG KAMP

    Välkommen in på min sida när tid finnes.

  2. Urban Bengtson

    Visst är det så, att kämpa ger något, till slut, inte alltid precis det man vill, men ändå något. Idrotts/sport-campus kämpade några/många fram förr, och jag fortsätter bara på denna väg. Faktiskt ganska kul också, särskilt när det kommer kommentarer.

    Gäller bara att få fler att haka på, så ökar möjligheten till de mål man har, ensam kan vara stark, men ju mer vi är tillsammans, blir det inte bara roligare utan mer som förverkligas.

    Läser då och då andras bloggar, även din.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.