Umeå Bästa badstopp var när Aktivariet ”gick i graven” år 2000

Umeå Bästa badstopp var när bad-vård-hotell-komplexet Aktivariet "gick i graven" år 2000. Detta var ett förslag som Umeås politiker länge gillade, men som sprack till slut, till kommunledningens lättnad. Det gick inte att klara ekonomin på Nannakvarteret, precis som det inte kommer att göra även nu ett drygt decennium senare.

För att påminna de ansvariga politikerna, i stort sett samma som förr, om att historien ofta upprepar sig, har jag  i vanligt brev skickat till den tillsvidare-valda styrelsen för bolaget Badhus i Umeå AB, kopior på tidningsurklipp hur det förra badprojektet på grusplanen på Mimerskolan, bad-vård-hotell-komplexet Aktivariet , till slut sjönk som en sten.

Det  första är från 14/11 1996 och rubriken "Ett steg närmare bad i centrum…".

Där står i ingressen: "Umeås kommunledning har sagt ja till att detaljstudera Aktivariet. Jättesatsningen mitt i stan med bad, kurhotell och annat för 150 miljoner kronor, kan bli kommunens sekelskiftesgåva till alla sina invånare. Och målet är fortfarande 0 kronor i subventioner."

Nästa artikel är från 9/5 1999 med rubriken  "Stor skepsis mot Aktivariet" och ingressen hade: "Idén med Aktivariet håller inte. Det tycker Folkpartiet i Umeå. – Det finns ett gammalt beslut där kommunen säger att man är beredd att driva badet. Då kommer det at kosta skattekronor och därför säger vi nej, säger Britt-Marie Lövgren. I stället vill hon använda grusplanen bakom Mimerskolan till en ny ishall."

De två sista urklippen badbolagsstyrelsen får ta del av har båda rubriken "Aktivariet går i graven" med skillnaden att den från 3/5 200 har ett ? efter och den en månad senare, 7/6, är utan, dvs graven är nådd. Ingressen inleds med: "Aktivariet går nu definitivt i graven. Eftersom det inte finns någon som vill driva badet i Aktivariet faller hela projektet."

Däremellan, fem dagar efter artikeln som beskrev Aktivariet, hade jag den 19/11 1996 ett debattinlägg i VK där det stod "Strunta i Aktivariet – bygg AktivUm för alla" och "Om Aktivariet i centrum kan sägas att detta är feltänkt ur konsumentsynpunkt och har ett moment 22 inbyggt, skrver Urban Bengtson som vill se en billigare lösning som lättare lockar privata intressenter."

Verkligheten fem år senare gav mig rätt som synes, Aktivariet sjönk. Men inte för att politikerna insåg detta förlustprojekt och stoppade det själva, utan att marknaden gjorde det, dvs fann det inte lönsamt att våga driva.

I ett försättsblad till dessa tidningsurklipp som jag skickat till "Badums" styrelse (och två revisorer också) påminner jag om att "De privata aktörernas förslag idag hette också Aktivariet och av detta blev det sedan Umeå Aquarena (varumärke för inhyrd konsult f ö) som nu ett kommunalt badbolag har hand om. Då historien upprepas ofta hoppas jag ni har med det när ni läser detta material."

I en  kommande blogg, Umeås Bästa, ska jag visa hur historien kommer att gå igen. Och visa detaljerna (djävulen sitter ju i dessa), som konsumenter/nyttjare är beroende av för att välja bad/sim-besök eller ej. Vilket i sin tur en driftsentreprenör noga måste överväga för driften liksom kommunpolitikerna i Umeå om man ska fullfölja denna Aktivariesatsning eller också låta detta Nannabad "gå i graven".

För 16 år sedan spådde  jag rätt och historien lär ge mig (och många andra i Umeå) rätt även denna gång. Så att alla kan fundera liksom B-M Lövgren 1999-05-09 gjorde, ishall för henne, säkert annat för andra, som är bättre på stadens nu mesta värdefulla tomt än för skattebetalarna olönsam och dyra bad- och simanläggning.

Även för mig gick historien igen då jag efter beslutet om ny Aktivariet-bad skrev en insändare den 3/2 2007 som sammanfattas i "Ett badhus på Nanna blir trångt och outvecklingsbart, platsen lämpar sig bättre för en anläggning som gynnar Umeås strävan att bli Europas kulturhuvudstad." 

Dvs liknande Folkpartiets gruppledare menade för 13 år sedan. Och kanske gör det igen efter att ha studerat bad-historien på grusplanen. Åtminstone för 50:an, Lövgren har simmarförflutet och nog inser 50:ans bättre placering ihop med IKSU:s simhall med 25:a och undervisningsbassäng. 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.