Umeå Bästa om Badpaniken(med stort B) visas nu i en annonsering, bl a i lokalpressen

Umeå Bästa om Badpaniken(med stort B) visas nu i en annonsering, bl a i lokalpressen. Denna badpanik illustreras idag i en annons från infrastrukturbolaget INAB i Umeå. Där inbjuds till "anbudsgivning avseende projektering av ny badanläggning i Umeå."

Paniken är så stor för Nannabadpolitiken i kommunen att förfrågningsunderlag ska göras utan att innehåll, storlek och ritningar är bestämda. I alla fall uttalades tydligt från både tjänstemän och politiker att det kan ändras från senaste förslaget som kom i våras och finns på Umeå kommuns hemsida, uppdaterad 26/4 i år.

Eller var detta bluff i paniken av den kritik som kom? Därför borde handlingarna som anbudsgivarna nu kan beställa, offentliggöras, lämpligen på kommunens hemsida så att alla intresserade kan se vad som Umeås politiker, i panik, beslutat om.

Eller vet dom själva inte vad som är innehållet? Är det den lilla äventyrsdelen som krympte från förslaget som var i detaljplanearbetet i fjol, dvs c:a 1 000 kvm, mindre hälften mot i Sundsvall och en tredjedel av Paradiset i Ö-vik?

Är 50:an bara 21 m bred och med åtta banor mot tidigare lovade 10 banor och 50×25 m? Saknas hopp- och djupbassäng igen (gjorde det våren 2011, men i panik ändrades till djupdel i 50:an någon månad senare)?

Vad vet ni som nu är tillsvidarevalda styrelseledamöter i INAB:s dotterbolag Badhus i Umeå AB om de handlingar som nu ska ligga tillgrund på förfråningsunderlag? Har ni tagit ställning till vilket innehåll som ska planeras utifrån?

Eller är det nya fria händer som gäller och även storleken på badanläggningen?

Hur kommer de som ska offerera ett upprättande av förfrågningsunderlag att ställa sig om det inte nu finns klara och tydliga besked?

Paniken i badplaneringen visas också att anbuden ska lämnas in senast 20/7 denna sommar. Och det utan att bad- och simföreträdare vet vilket innehåll badbolaget tänkt sig. Badintressena ska Fritidsnämnden kunna bevaka och simintressena finns det simsporter och simföreningar som ska, rimligtvis, få yttra sig om innehåll och andra förutsättningar.

Men så har inte gjorts nu. Umeå simsällskaps medlemmar har inte tagit del av förslag som styrelsen lovat visa för medlemmarna. Undervattensrubgyklubben Isbjörnarna, som, igen (se ovan), står utan sin djupbassäng, har aldrig under alla de över fem år planerandet pågått, blivit informerad eller tillfrågad.

Paniken har därmed ställt demokratiska spelregler helt åt sidan. Bad och simning är därmed diskriminerade i jämförelse med hur t ex innebandy, friidrott och nu senast gymnastik, blivit och blir behandlad ifråga om inverkan och medverkan.

Varför är det sådan panik och odemokrati samt oinsikt i vad bad och simning för ett framtida Umeå behöver? Badhusbolagsstyrelse, har ni några svar? Eller har inte heller ni fått information och medverkat för de handlingar som ligger till grund för "upprättande av förfråningsunderlag" för badanläggning? Har ni inte ens haft ett styrelsemöte om detta?

Har ni inga på dessa frågor då kan man säga att paniken är TOTAL för det som nu är tänkt att bli en totalentreprenad för ett bad ingen vet ska se ut.

VARFÖR DENNA PANIK? Den gagnar inte ett Umeå som vill vinna och vill mer.

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Du är inte ensam om att tycka det. Se i Piteå, där ligger äventyrsbadet en bit utanför stadskärnan ihop med hotell. I Holmsund finns utrymme för att bygga ut äventyrsbadet och dessutom fritidsytor utanför, bra under sommarhalvåret. Och badbussar går att ordna direkt t o r Vasaplan i Umeå.

    Alla andra lägen som framförts och utretts om, är bättre än mitt i stan på en outbyggbar tomt. Så Holmsund kan bli bra, gäller bara att detta uppmärksammas, särskilt mot politikerna. Allt går att ändra, Nannabadplanerna vilar på mycket lösa grunder, nästan som kvicksand.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.