Umeås Bästa simarena fås med badutredningsstorlek och campussimidéer i bilder

Umeås Bästa simarena fås med badutredningsstorlek och campussimidéer i bilder. Där bilderna säger mycket mer än tusen ord. Som att det Umeå kommuns badbolag vill bygga är det minsta som planerats (se andra bilden här, bara 10 % mer än dagens simhall från 1970), det sämsta för simsporten samt dyraste för skattebetalarna!

Nedan är från Badutredningen 2006 med 50×25:a, undervisningsbassäng och hoppdito samt en äventyrsdel och dubbelt så stor som det som nu planeras genom att hela kvarteret nyttjas.

Här nedan syns tydligt hur litet och trångt det blir när Umeås nya badbolag i praktiken ger bara halva kvartert för bad/simning, dvs inte så lockande som utlovats tidigare och angavs även för ett "badpalats" i 2014-ansökan. T v är det de privata aktörernas förslag om 5 200 kvm och t h det kommunbolaget minskat till bara 4 500 kvm, bara en tiondel mer än 42 år gamla Umeå simhall!

Bästa och mest ekonomiska ny bad- och simanläggning fås på campus vid IKSU Sportcenter. Där ansluts en simarena till IKSU simhall och ger synergieffekter för investering och drift, till lägre kostnader och större attraktion än ett ensamt Nannabad mitt i centrum. Plus utvecklingsmöjligheter som Nannabad saknar.

Dessutom fås då en alternativintäkt för Nannatomten på kanske 100 miljoner kr. Med gymnastikhall ges än mer samverkansvinster. Se även längst ner t h ett sporthotell som får direktgångar till alla idrottshallar, mm i sportcentret. Troligen unikt i Sverige.

Umeåpolitikerna har angett stark attraktionslraft och nyskapande koncept för upplevelser. Något sådant ges inte i det trånga och trafikbesvärliga Nannaläget. Däremot finns detta i ovan förslag med simkana på 200 m med strömmande vatten runt 50:an och kopplad ihop med vattenfall.

Nedan är en annan innovationslösning med en separat simkanal på 100 m mellan 50:an och upplevelsedelen. Vid tävlingar täcks simkanalen över och får flyttbara läktare så att alla slags simtävlingar klaras, även internationella, plus sim- och vattengalor genom nytänkandet.

Vad som återstår är om Umeås politiker är beredda att låta sådana här bad- och simidéer/innovationer få prövas gentemot det som nu kommer att redovisas i kommande förslag på Nannakvarteret. Om inte, så får detta göras i debatt eller på annat sätt, kanske i sociala medier, t ex på facebook.

Simidéerna här är mina skapelser och Mats Edvardsson, Umeå är illustratör. Om intresse finns för dialog och synpunkter, meddela på [email protected]

Detta är min 50:e blogg sedan den 20/4 i år om Nannabadplaneringen och vad som kan bli bättre och mer ekonomiskt i en Campus simarena. Säkert kommer fler när verkligheten i det dåliga och dyra Nannabadet blir synligt i höst. Kanske kan bloggarna bli en bok, som en fortsättning på den jag skrev i höstas, Umeås Bad Historia och Framtidens Simning. Allt fler uppmuntrande tillrop inspirerar som t ex i en insändare i VK idag.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.