Umeås Bästa om svar/ickesvar från Holmlund&Ågren i tystade Nannabadplaner

Umeås Bästa handlar idag om svar/ickesvar från Holmlund&Ågren  för tystnad av Nannabadplanerna så att dessa inte får den genomlysning som behövs och är demokratiskt nödvändigt.

M-kommunalrådet Anders Ågren fortsätter sitt medvetna tigande i att besvara eller kommentera kritik/synpunkter från mig ang. bad- och simplanerna på Nannakvarteret. När Naturskyddsföreningen ej överklagade IKEA-planerna skrev AÅ på sin blogg att det var ett välkommet besked.

Jag kommenterade med att det politiska "tricket" (där M-ledaren var drivande), om att använda en detaljplan från 1948 för att hindra utställning och att kunna överklaga, inte var något välkommet besked för oss simintresserade. Samt att det inte går att få svar på vilka som medverkar i Nannaplanerna nu, inte heller badansvarige Bertil Hammarstedt svarar här och inte att visa aktuell ritning.

Men AÅ ger inget svar här.

S-kommunalrådkollegan Lennart Holmlund svarar däremot på e-brev. Idag skrev jag till ett flertal Umeåpolitiker om att nu ges 30 miljoner kr till för det kommunala badbolaget och att det är pengar som tas från skattebetalarna.

Så här blev LH:s svar, ett utdrag:

Du måste lida av total okunnighet när det gäller hur bolag fungerar. Bolaget har inte fått en enda krona utan bolaget ska ha som alla andra bolag ett aktiekapital, men du kanske inte vet någon om aktiebolagslagen.

 

Det här är det sista svaret du får av mig både i den här frågan och alla andra.
…Badhuset byggs på den plats som är anvisat för ändamålet och det kommer att bli mycket bra trots att du inte gillar det. Som sagt det här är det sista svaret jag skickar och det är svaret på dina frågor och våra tjänstemän har annat att göra än att svara dig. Vi omfattas av offentlighets principen om du inte visste om det.
 
På det svarade jag (utdrag):
 
Om nu offentlighetsprincipen gäller varför svarar ingen i Umeå kommun på vilka företag som Badbolaget gett uppdrag till och vilka nytjare som deltar.
När badutredningar gällde var det sådan öppenhet att material ställdes ut, och när de privata aktörerna höll på fick allmänheten veta löpande om olika förslag liksom att det ställdes ut under detaljplanearbetet.
Denna o-öppenhet gagnar inte Umeå inför ett 2014-år som skrev om Open Source i ansökan om om "Badpalats" som nu mer är ett Bad-P-alats som aldrig kan utvecklas pga den trånga tomten. Det är därför jag, och många med mig, anser Nannaläge/Nannabad som mycket dåligt.
 
Men Holmlunds "sista svar" var inte det sista utan det kom ett till med
         "Men du fattar inte att det kommer att byggas för de pengarna och att Lersten tar ju betalt för sitt egna kapital, jag tror du är fullständigt okunnig om jag ska vara ärlig när det gäller ekonomi både när det gäller aktiekapital och tomen kostander. Den finns alltid."
 
Jag svarade igen med bl a
Men nuvarande pengar, 30 mkr, är kommunens och Lerstenens pengar är deras,
de skulle ju också betala 50-75 mkr för en tomt man sedan byggde annat på och tog igen sina investeringar på. Men nu får vi skattebatalare inte en krona här. Utan kanske uppåt 100 mkr missas på att tänka om och välja annat mindre dyrt läge.
 
Men för att ge hopp om bättre lösning genom att ta en "timeout" i Nannaplanerna, skrev jag också
Sedan 2007 har mycket hänt som drar badande/simmande från ett centrumläge i Umeå, Paradiset Ö-vik har byggts ut och Sundsvall fått Himlabadet, där båda nu allt lättare går att åka tåg till. I Umeå utvecklar IKSU alltmer för simundervisning, har en simklubb, Ersbodabadet har kommit igen och IKSU:s gym.
….
Just synergier där Botniabanan kan användas, där ligger Umeås bad- och simframtid. Med en 50:a som är en 50:a och inte blir en del för äventyrsbadande, får hela Norrland något som är annorlunda, och med min idé om simkanal med strömmande vatten också en upplevelse som är unik i Sverige.
….
Samt allt placerat på campus/IKSU och lyfter än mer Norra Europas främsta idrottsanläggning  (kanske bli den bästa i framtiden).

Det är en SIMARENA som Umeå ska stoltsera med, inte ett BADHUS som är invecklat i miljöproblem!
 
Så nu återstår att få se om det blir något nytt "sista-svar". Sista ordet är dock inte sagt i Nannabadplanerna. Tigande från Ågren och sista-svar från Holmlund visar att det finns problem i planeringen, särskilt de ekonomiska som än inte redovisats utåt. Fortsättning följer..

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.