Umeås Bästa 50:a får SM-status – ej Nanna-50:a enl. Simförbundet och Holmlund!

Umeås Bästa 50:a får SM-status, men inte Nanna-50:a enl. Simförbundet och kommunalrådet Holmlund (S)!

50-metersbassäng med SM-status visas i nedan simidé av undertecknad. 50:an på Nannakvareteret har inte det kommunala badbolaget visat än.

Men uppgifter i förra veckan säger att den inte kan få alla SM-tävlingar. En f d ordförande i Västerbottens simförbund, som tagit del av planerna, sa till mig att det blir för litet.

Svenska simförbundet har meddelat mig att man under dessa år av simplanerande inte fått en ritning för yttrande och bedömning. I uttalande i VK från i fjol om de privata aktöternas förslag, menade man att den inte kan godkännas för långbane-SM (50 meter).

Kommunalrådet Lennart Holmlund (S) är också medveten om ovan då han i möte med näringslivsfolk som frågat om 50:an, medgivit att den inte är tillräcklig för mästerskapstävlingar. 

Han fick en fråga om, att Umeå ifall skulle bygga en ny ishockeyarena, skulle den då få USA-mått, dvs mindre rink. Svaret blev givetvis nej. Men för simsporten är det nu politiskt nej i Umeå till det badprospektet 2008-02-15 krävde av de privata aktörerna om 50:an:

"Denna skall kunna användas för 25- respektive 50-metersbanor och i övrigt uppfylla Svenska Simförbundets krav på en tävlingsanläggning."

Holmlunds förklaring  var att det handlar om resurser. Men de finns ekonomiskt om en 50:an byggs annanstans i Umeå genom att kanske uppåt 100 miljoner kr fås för Nannatomten vid försäljning (räcker då även för ett Gymnastikens Hus som också fått sina önskemål stoppade politiskt pga för lite pengar i kommunen).

En 50:a plus undervisningsbassäng kan också byggas ekonomiskt genomtänkt, något Borås gjorde för två år sedan, under 60 mkr. Dessutom i ett friluftsområde, där nya bassänger nu planeras (kan ju inte göras på Nanna här).

Hur en smart simarena kan se ut med en 50×25-metersbassäng och tillträckligt med åskådar/deltagar-utrymme (vilket ju Nanna-50:an inte klarar), syns i min idé/siminnovation här, längst ner.

Vid tävlingar täcks simkanalen i mitten över och får tillfällig läktare liksom på kortsidan vid hoppbassängen. Svårare än så är det inte. SImkanalen blir dessutom de badprospektet önskade i "Kommunen ser gärna nyskapande koncept för upplevelser".

Så om Umeås politiker anser att beslutet i badprospektet också ska gälla det egna kommunala badbolaget, att man ska följa på Simförbunds krav på 50:an, att simsporterna ska ges samma förutsättningar som andra idrotter, då är beslutet enkelt, Nanna-50:a-planerna avbryts och börjar om, omgående, och med sakkunskap på riksnivå med från början.

Vill Umeås politiker också pröva en Umeåbos idéer, tillika företagare, är de välkomna att höra av sig. Hittils har både kommunalråd (alla tre) och fritidsnämnd vägrat information från och möten med undertecknad.

Det är bl a därför jag debatterar och skriver bloggar, som denna, den 64:e i ämnet sedan 20 april i år, på 20 veckor, tre i snitt.

I morgon kommer en ny som ska visa hur Umeåborna ska kunna medverka till ovan förändring.      

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.