Umeås Bästa är folkomröstning i kommunen som avgör ett Nannabad/50:a i Umeå

Umeås Bästa är folkomröstning i kommunen som avgör ett Nannabad/50:a i Umeå. Det är den överraskning jag skrev om i gårdagens blogg. Medborgarförslaget syns också på Umeå kommuns hemsida.

Det kan påminnas om att strax före det plötsliga beslutet om äventyrsbad, 50-metersbassäng, mm togs i januari 2007 vid, först, informellt möte med nästan alla gruppledare, hade jag en insändare om just en kommunal folkomröstning för bästa läget.

Kanske blev Umeås politiker rädda för att inte få väja själva den gången. Och kanske inser de nu hur fel det mesta blivit i Nannabad/simplanerna (beskrivs i medborgarförslaget) så att man denna gång tar in Umeåmedborgarnas vilja. Läs mer på:

http://www.umea.se/download/18.722cda1f139592141ce55d7/12596.pdf

Medborgarförslag

om kommunal folkomröstning för Nannabad på tvärs mot politiska beslut

Jag föreslår i ett medborgarförslag en kommunal folkomröstning i Umeå om

a) placeringen av ny bad- och simanläggning på Nannakvarteret är den bästa av de som ingick i Badutredningen 2006

b) dagens bad/simplaner, som avviker från beslutat Badprospekts anvisningar, ska gälla

c) kommunalt badbolag ska få förverkliga Nannabad i projekt som inte följer det beslutade Stadsutvecklingsprojektet från 2008

Bakgrund och förslag

a) Placering av ny bad/simanläggning i Umeå beslöts 2007 på kv Nanna som Badutredningen 2006 sa nej till utan utredningsalternativen kajen, Nolia/Dragonfältet och Nydala.

Efter snart sex år finns inte redovisat en ritning att bedöma kvaliteten på, vilket visar att Nannakvarteret har stora brister för att härbärgera badhus/simhall.

Därför behöver Umeå kommuns invånare få ge sin mening här i en kommunal folkom-röstning ifall Nannakvarteret är den bästa placeringen, jämfört andra lägen, Ja eller Nej.

b) Dagens bad- och simplaner på Nannakvarteret går emot stora delar i Badprospektet, 2008-02-15, om "Vill du göra norra Sveriges mest spännande fastighetsinvestering?

Prospektet hänvisade till Badutredningen som grundförslag för privata aktörer och hela kvarteret för bad/simning, mm, dvs över 8 000 kvm. Nu är ritningarna på c:a halva kvarteret och det utan att kommunfullmäktige/politisk instans beslutat om denna "halvering". Detta försvårar politiska mål i prospektet om

"skall kunna användas för 25- respektive 50-metersbanor och i övrigt uppfylla Svenska Simförbundets krav på en tävlingsanläggning:"

" Badanläggningen skall vidare innehålla ett äventyrs- och upplevelsebad med stark attraktionskraft. Kommunen ser gärna nyskapande koncept för upplevelser."

Dessutom anges att "en hoppbassäng med djupdel" krävs.

Därför behöver Umeå kommuns invånare få ge sin mening här i en kommunal folkom-röstning ifall minskat innehåll är det bästa för en ny bad- och simanläggning, Ja eller Nej.

c) I beslutet om ett stadsutvecklingsprojekt, där ett bad inte ska byggas av kommunen, står det

"Utöver badanläggning skall projektet ges ett centrumförstärkande innehåll som gör Umeås centrum mer attraktivt." Det var bl a kommers, kontor, bostäder. Inget blev av detta, privata aktörer avfördes, kommunalt badbolag tog över och tomtintäkt på minst 50 miljoner kr fås ej. Det är ny badanläggning i kommunregi som ej skötts demokratiskt med öppenhet, medborgar-delaktighet eller i formella beslut att byta inriktning, dvs på tvärs mot politiska beslut.

Därför behöver Umeå kommuns invånare få ge sin mening här i en kommunal folkomröstning ifall det ska få genomföras en bad- och simanläggning i kommunalt badbolag och som inte följer Stadsutvecklingsprojektet från 2008, Ja eller Nej.

Umeå den 9 september 2012,

Urban Bengtson, Axtorpsvägen 15, 903 37 Umeå, tel 070-555 75 72, [email protected]

 

2 kommentarer

  1. Erik

    Helt rätt Urban!

    Jag har följt dina inlägg sen start (tror jag) och jag kan bara säga att jag håller med dig i dina åsikter om Nanna.

    Tänk om kommunen kunde släppa all prestige och låta dig ta plats i styrelsen för det nya badhuset. Riva alla utredningar och börja med ett blankt papper och ställa alla tänkbara alternativ mot varandra. Du verkar ju faktiskt mest engagerad i detta av alla som bor i kommunen.

    Men det lär väl stanna vid en dröm så länge LH sitter vid rodret. Jag anar faktiskt en viss tvekan om badhusplaceringen hos AÅ men LH lär knappast släppa fram den pojken. Mitt enda hopp är att kommunens ekonomi framöver börjar svikta så pass att ekonomin för hela projektet får det att stanna av. Då kanske ditt förslag om att sälja Nannatomten för att finansiera projektet aktiveras.

  2. Urban Bengtson

    Tack för det, det är många andra som säger liknande när man möts. Och ju fler som gör det, på alla möjliga sätt så kommer droppen att urholka stenen och politikerna backa. Bara några eller ett parti säger ifrån så faller allt som dominobrickor.

    Just nu, vid 21-tiden har över 1000 svarat på frågan om folkomröstning och dubbelt så många ja som nej, 67% mot 33%. Det säger det mesta om VK-läsarna uppfattning om medverkan i beslut här.

    Och ekonomin finns all anledning att begära svar på, där har politikerna inte än ens ställt frågor. Så ingen vet prislappar, allra minst intäkterna, som borde ha analyserats i en marknadsbedömning först.

    I vilket fall, kanske uppåt 100 mkr finns om Nannatomten säljs till högstbjudande för annat som passar bra där. Då finns pengar för att bygga nytt bad både billigare och på billigare tomt, samt bli bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.