Umeås Bästa är opinionen mot ett Nannabad, syns på vk.se och i undersökningar.

Umeås Bästa är opinionen mot ett Nannabad, syns på vk.se och i undersökningar. På vk.se hade artikeln igår 11/9 om "Folkomröstning om badhuset", den hetaste diskussionen. Nu, vid 11.30-tiden har närmare 1 500 läsare röstat och 1 012 (68%) vill folkomrösta medan 480 (32%) vill inte.

Av kommentarerna, 52 nu, är merparten mot ett Nannabad mitt i stan och andra alt. föreslås. Troligen är de flesta som vill folkomrösta negativa till dagens planer. Många som inte vill rösta är säkert också emot, det syns av kommentarer som att politikerna borde själva inse att stoppa Nannabadplanerna.

Tidigare finns  två undersökningar som ger ett Nannaläge lägsta betyg. Den 31/5 2006, efter att Badutredningen redovisat sitt och gett kajläge och Nolialäge godkänt, men underkänt Nannaplacering, redovisade Västerbottensnytt sin undersökning om bad- och simläge.

Nolia vann med 24,8 % och Nydala tvåa med 21,8, de stod i särklass av utredningens alt. Mimer/Nanna och Kajen fick bara 7,5 resp 6,9, ombyggd Umeå simhall 3,6, I 20/Umestan 3,2, Bangården 0,9 och Holmsund 0,6. Vet ej fick 19,5 samt annan plats, inget badhus och inget svar 11,1. (Campus/IKSU var inte med i utredningen)

Borttaget det sistnämnda och procentandelen räknad på angivna alt. blir det följande: Nolia 35,8, Nydala 31,5, Nanna 10,8, Kajen 9,9, Umeå simhall 5,2, I 20/Umestan 5,2, Bangården 1,3 och Holmsund 0,9. 

Efter sommaren 2006, i samband med valrörelsen hade jag ett uppdrag av First Camp (driver Nydalacampingen) som samma år lanserat sina bad- och simvisioner för Nydalaområdet. Det var att fråga politiska partier, näringslivsintressenter och simsportsföreträdare.

Resultaten var likartade VBnytts undersökning. M hade Nolia etta och Nydala tvåa. C hade folkomröstning etta, Mimer(Nanna) och Nydala tvåa. KD angav endast Nydala. MP  lika mellan Nolia och Nydala. FP svarade "ej tagit ställning". V sa "Nej, vi har inte tillräckliga beslutsunderlag för det", dvs att bestämma läge. S och Rättvisepartiet (då, nu Arbetarpartiet) svarade ej.

Inget parti svarade Nanna som förstaaltternativ! Värt att begrunda idag!

Från näringslivet i Umeå hade Företagarna inte diskuterat lägen, Företagarna Västerbotten förordade Nolia och Nydala, ev Gammlia, Svensk Handel var öppen för de flesta förslagen, Svenskt Näringsliv sa Nolia och Umeå Fabr/Hantv. förening liksom Umeå C var för Mimerskolans grusplan (Nanna).

Umeå SS och Västerbottens simförbund svarade Nolia.

Slutsatsen av dessa två undersökningar visar dels att bara c.a 10 % av umeborna ville ha Nanna, dels att endast två av sex näringslivsintressenter var klart för Nanna.

Läggs nu folkomröstningssvaren på vk.se till, är det nästan en försvinnande liten andel av befolkning och näringsliv i Umeå som står bakom de nuvarande Nannabadplanerna. Andelen lär inte öka, snarare minska, i takt med att det blir känt hur litet Bad det blir i förhållande till vad Badutredning visade på 2006 och Badprospekt angav 2008 samt hur trafik-, miljö och tillgänglighetsproblemen ökar med ett Nannabad.

(Se nu på vk.se om risk för mångmiljonböter pga dålig luft i centrum och där ÖK blir det största "boven" i framtiden om äventyrsbadande, simskolor, simklubbar, m fl som kommer i bilar och bussar, läggs till på dagens besvärliga trafik där, med infarkt och andnöd som följder, pga en hälsosatsning som ett bad, cynism är bara förnamnet.)

Umeås poltiiker i allmänhet och kommunledningen i synnerhet arbetar inte bara i motvind i opinionen utan även motströms med verkligheten som säger bad- och simanläggningars framtid är i friluftsområden, gärna vid andra idrotter/aktiviteter samt nära trafikleder och utanför citykärnor.

Frågan som nu borde ställas i en undersökning, är om Umeås politiska partier och dess gruppledare ser hur verkligheten speglats i undersökningare igår och idag, och inser att Nannabadplaneringen har en overklighet som bör stoppas snarast.

Eller åtminstone ta en timeout, se över Badutredningens förslag och lägga till Campus/IKSU som förut inte funnits med i utredande och undersökningar då det är annans mark än Umeå kommuns. Därefter ställa ut och fråga umebor och intressenter.

Detta kan göras snabbt och Umeå simhall klarar sig nog en tid till, annars finns 25:or på IKSU och i Holmsund för simmare och motionärer liksom för simskolor (där Ersbodabadet nu också  kan nyttjas.

Då blir det demokrati, insyn och Open Source (från 2014-ansökan) och bättre anläggning än på Nannakvarteret (som kan bjudas ut och stärka kommunens kassa rejält).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.