Umeås Bästa Badrykte är att Nannabadprojektet sjunker och upp dyker Noliasimhall

Umeås Bästa badrykte är att Nannabadprojektet sjunker och upp dyker Noliasimhall. Detta är en önskedröm för Umeå simsällskap och Västerbottens simförbund som förordade det läget i Badutredningens slutrapport 2006-04-20.

Där fanns nuvarande Umeå Badbolags Vd Bertil Hammarstedt som en av utredningens förespråkare för Nolialäge men nu är beordrad av kommunledningen att bygga Nannabad som utredningen sa nej till (inte lätt att hänga med kanske).

Och fler badturer verkar vara på gång med rykten om krafter i Umeå som vill få bort Nannabadplanerna som blir allt besvärligare ju närmare projekteringsförslag det kommer och upphandlingsunderlag för byggande samt byggnadslovsprövning som kan få knepigheter och överklagningar plus skarp kritik som än inte går att förutse.

Hittils har inte hux-flux-beslutet från januari 2007 då det plötsligt blev Nannaplacering för nytt Bad trots badutredningens skarpa inte (med fet stil) mot en anläggning där, haft en "dans på rosor" utan snarare trasslat sig fram mellan törnena. Nu kan det ha fastnat så illa att det höjs röster internt och runt omkring politiken i Umeå att få loss taggarna.

Enda möjliga alternativet snabbt är då att plocka loss Nolialäge och det förslag Badutredningen la fram förr. Första läget var i Hedlundadungen intill entrén. Senare blev det i norrläge bredvid en fotbollsplan.

MEN, Noliabad fick motstånd från Nolias styrelse med bl a följande yttrande av ordföranden Gusten Granström i VF 3/6 2006 att "Vi tycker inte att det finns utrymme för det" och "Ett badhus här tillför inte Nolia någonting."

 

Huruvida ryktena nu om Nannabadstopp och Nolialäge blir verklighet återstår att se. Vid sådana här projekt där man inser att det inte håller längre, men planeringen nått långt och prestigen är stark, gäller det att hitta bästa tillfälle för inblandade att inte "tappa ansiktet" som det heter.

Vid förra badplanerna, för över 10 år sedan, på Nannakvarteret, bad-vård-hotell-komplexet i privat regi och landstingsamarbete sprack detta Aktivatiet (äventyrsbad men inte 50:a) då det inte gick att få en driftentreprenör. Då kunde oroliga politiker pusta ut och man hoppades på något bättre där senare. 

Kanske blir det samma sak när badbolaget ska göra budget för driften, så ser man att ekonomin inte håller denna gång heller, och än svårare genom att 50:an också finns.

Men med lite sunt förnuft och historisk kännedom ska Umeås ansvariga politiker redan nu kunna dra sig ur. Och kanske är det detta som växer fram och gett ryktena om avbrutande av Nannaplaner och Noliabad i stället.

Dock, det finns aber med Noliaplacering idag och framöver. Det blir dyrare än att bygga ihop med där det finns badhus/simhallar redan, något  jag skrev om i blogg i förrgår, den 2/10. Samtidigt har campusområdet med en friidrottsarena och skidspår på gång fått Umeå kommun att närma sig universiteten och IKSU. Mer om detta senare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.