Umeås Bästa 50:a är på campus medan Nanna-50:a är hot mot simsporten

Umeås Bästa 50:a är på campus medan Nanna-50:a är hot mot simsporten.Reaktioner växer nu när 50-metersbassängen inte ska få 10 banor och 25 m bredd utan ritningen har 21 m och 8 banor. Även att djupdelen ska in försämrar 50:an och ger inte heller undervattensrubgyns idealmått.Förra och nuvarande badkonsultidéer om att ha jättelekpark i 50:an på helger och lov med allehanda uppblåsbara vattenleksaker utöver det fasta äventyrsbadet, försämrar än mer för 50:a-simmande, även för motionärerna.Vad är då kvar av 50:a som skulle lyfta simsporten i norr och stödja Umeåsimningen särskilt?Umeås främsta simmare genom tiderna Gunilla Lundberg och Svante Rasmuson, Umeå simsällskap for till Borlänge på 70-talet när 
USS hade svårt att få tillräckligt utrymme, hade allmänheten som "motståndare".På 80-talet for Christer Wallin till Mölndal och 50:an där och blev VM-mästare och OS-silvermedaljör i lagkapp. Och andra har lämnat Umeå och USS/Sandvik (Julia och Johan Backlund).Simmare och föräldrar är likadana idag och med en dålig, och risk för dyr, mitt i stan-50:a med konkurrens inte bara av allmänheten och djup/hopp-föreningar utan nu av lekpark, så varför stanna i Umeå när det på andra håll i landet finns färdiga 50:or för simning och utan äventyrsbad som inkräktar.Sedan är det så att de framgångsrikaste ungdomarna har ofta de i klubben mest engagerade föräldrarna. Och med unga simmare så flyttar kanske hela familjen också.Och vad sker då med klubbarna? Styrelser har nog svårt att få ledamöter idag. Men vad händer om de tyngsta personerna slutar?Dessutom, en Nanna-50:a lockar knappast simmarstudenter i första hand till Umeå med en 50:a nere på stan och på detta sätt.Däremot, tvärtom, en 50:a på campus lockar dessa och ger större chans att Umeåungdomar stannar kvar och att andra norrlandssimmare söker sig hit, och kanske med familjer där

föräldrarna engagerar sig, så gäller även andra idrotter.Så Nanna-50:an är verkligen ett hot mot simsporten här,

om och när simmare/familjer "röstar med fötterna" och flyttar härifrån.Nu behövs politiker som talar idrotts-klarspråk.

Men finns sådana i Umeå? Det borde göra det med alla hederspriser man är stolt över och där idrotten ska få en framträdande plats under kulturhuvudstadsåret 2014.

Ett snabbt beslut nu och en campus-50:a och med erfarenheter från andra håll i landet, som Svenska simförbundet kan bidra med, är klar under år 2014.Det gör att USS och IKSU-sim kan samverka, kanske alla Umeåsimföreningar kan gå ihop och bli riktigt slagkraftig förening i framtiden. Andra länsklubbar kanske låter de bästa byta klubb och kan träna både hemma och i Umeå.

På 50-talet var länet i Sverigetopp med bröderna Furberg och Bergengren från Skellefteå (tidig med 25:a i Sk-hamn) och med Lasse Edstedt från Umeå inlånad.Vill sedan näringsliv på stan ha äventyrs/upplevelsebad så OK, annars kan det vänta, Holmsund har Aquarena och Umelagun finns på sommaren, och det är enkelt och snabbt att resa till Ö-vik-Paradiset och kanske i framtiden igen till Vasa och Tropiclandia.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.