Umeås Bästa idrottsledare gillar INTE 50:a i Nannabadplaner och förstår ej politikerna i Umeå

Umeås Bästa idrottsledare gillar INTE 50:a på Nannakvarteret och förstår inte politikerna i Umeå här. Det budskapet fick jag i samband med idrottscaféträffen igår kväll som Västerbotten Idrottshistoriska Sällskap, VIS, höll i IFK Umeås klubblokaler.

Temat var Västerbottens friidrott, främst södra länet, och bästa friidrottare genom historien. Närvarande (med många av Umeås främsta idrottsledare genom tiderna) vid det välbesökta mötet fick först möta framtidens friidrottare i IFK:s medeldistansstjärna Viktoria Tegenfeldt som berättade om framgång, motgång och nu framgäng igen. Sedan föredrog VIS-ordföranden Ivar Söderlind intressant och med bilder friidrottshistorien.

Här ovan är en del av de närvarande och bland dessa var det flera som ville prata med mig i fikapausen och efteråt om hur "sjutton" Umeås politiker kan planera för en simanläggning mitt i stan i trafik- och miljöbesvärligt centrum. När man fick veta att simsporten hotas från politiker med ingen 50:a om placeringen ifrågasätts, förstod man än mindre av denna bisarra idrottsplanering.

Roligare för en simmarvän var att höra hur Viktoria genom vattenlöpning kunnat ta sig igenom motgångar med skador. Samma har jag också fått höra från andra friidrottare som rehabiliterat sig från hälseneskador, vadproblem och t o m brutna ben genom"springsim".

Mest kända idrottsstjärna som kommit igen efter intensivt vattenlöpande är nog orineteraren Annichen Kringstad som i lasarettets varmbassäng här för många år sedan kom tillbaka efter benskada och blev världsmästare igen.

Världsbäst kan Umeå bli i att erbjuda bästa vattenlöpningsförutsättningar om man "köper" min simkanalsidé. Se figuren här med en 100 meter lång "rundbana" där man kan springsimma bredvid och efter varandra som på bana. Och även stegra träningen genom att simma emot strömmande vatten samt slappna av i att glida med strömmen.

TÄNK denna siminnovation (finns ingen annanstans i Sverige men har sett ritning av liknande i en simanläggning i Europa) i Umeå på campus nära nya friidrottsarenan. Då får både simmare alternativ träning och andra idrottare chans till alternativ löpträning, passande allt från elitidrottare till motionärer, som träning och för rehabilitering.

Här är simkanalen intill en 50×25-metersbassäng och med hopp- och undervisningsdito plus upplevelsedel. Simkanalen kan byggas intill existerande bassänger eller enbart för sitt ändamål. Bäst för ovan behov är med andra sporter nära. Och med utemiljö intill så man kan kombinera inne- och uteträning. Således ej passande i citylägen vid gator och trafik. Dvs inte på Nannakvarteret.

 

2 kommentarer

 1. Lisa Pelling

  Hej Urban! Det är spännande att läsa om dina förslag om en rundbana för motionssim i Umeå. Som du kanske vet finns det numera planera på att bygga något liknande i Uppsala. Jag skulle vilja komma i kontakt med dig för att höra vad dina synpunkter och insikter är kring detta nuförtiden. Finns det t ex numera redan exempel på rundbanor, i Sverige eller i Europa? Vore väldigt spännande att inspireras av dom. Ring mig gärna 073-6541316 eller maila. Med vänlig hälsning, Lisa

  • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

   Hej!

   Ursäkta jag inte såg din kommentar förrän nu. Kul att det händer liknande kring utveckling av simarenor. Ska genast återkomma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.