Umeås Bästa badritningar ska visas 5/11, men blir ej bäst pga fel läge och konsultkritik

Umeås Bästa badritningar ska visas 5/11, men blir ej bäst pga fel läge och konsultkritik. Efter helgen, på måndag den 5 november, får nyttjare av ett Nannabad se konsultförslag till innehåll och ritningar. Då får ses om konsulten fått utvidga bassängutrymmena med mindre P-hus och hur en lek-50:a ska integreras med alla andra behov i en 50-metersbassäng.

Men vad än konsulten kommer fram till så är placeringen FEL, FEL OCH FEL.

FEL för att det inte finns utemiljö att kunna vara i samt inte kunna bygga ut på, avgörande för tävlingsverksamhet respektive växande befolkning och besökare. Detta kom tydligt fram i den konsultkritik TV4 Umeå redovisade i reportage, se blogg den 5/10.

FEL för otillgängligheten med redan nu för mycket trafik runt Nannakvarteret och med 1 000 besökare/dag i genomsnitt (och flerdubbelt vid toppar) där de flesta kommer i bilar och hyrda bussar är trafikinfarkten ett faktum, med följder som större luftproblem, olycksrisker och sämre attraktion.

FEL för en ekonomi som redan sprängt Badutredningens ramar, se blogg 24/10, och där Umeå kommun anpassat sig till de privata aktöternas krav för på 25 miljoner kr/år (dubbelt mot i Badutredningen). Inga detaljsiffror har redovisats, än mindre vilka "välfärdsvinster" aktörerna räknade in i denna kommunala finansiering av privat företag i offentlig verksamhet.

Alla dessa FEL håller badkonsulter helt eller delvis med om. Jag träffade i fjol i Stockholm det företag som nu har uppdraget av Badbolag i Umeå AB, Badum. Då  resonerade vi allmänt om framtidens badhus/simarenor och var överens om att Nannaläget inte är det bästa i Umeå.

Den uppfattningen finns också på Umeå Fritid, som ska få administrera det näringspolitikerna bestämt över huvudet på Fritidsnämndens politiker. I fjol vid jultid i mötte jag en ledande person på fritidsförvaltningen som sa: "Jag är privat, men du ska veta att du har rätt i allt du skriver, vi tycker inte om planerna på nytt bad."

Så är det idag även bland andra inom kommunförvaltningen, man säger klart eller försiktigt hur fel Nannaläge är, hela planeringen varit och är. Alla dessa konstaterar sedan, vi gör vårt jobb och sedan är det inget mer med det. Och det blir det värsta, man gör inget mer, det går inte anstränga sig och skapa bra under beordrande, trots man i sin profession är vida kunnigare än de beslutande politikerna. Det blir resignation som varken ger kvalitet eller utveckling.

Företaget Medley AB, Sveriges största badentreprenör och driver Umeå simhall, där man om något kan bad- och simanläggningar konstaterade VD:n i TV4 Umeå-intervjun att är det för lite och besöksbehovet växer med ökad befolkning, får man bygga nytt bad senare.

Och så blir det naturligtvis. Så var det när IKSU:s simhall byggdes, Umeå simhall räckte inte till då umeborna blev fler liksom studenterna och besökarna. Det var 1998 och redan har den fått renoveras och det lär bli mer framöver, tidens tand är obeveklig.

Då simmande ökar, allt från babysim till elitdito samt motionärer däremellan plus alla nya vattenaktiviteter som kommit och kommer nya, kan det inom inte allt för lång framtid behövs mer bassängyta i Umeå.

Då är man tillbaka till de outvecklingsbara Nannabadplanerna. Där går det inte att bygga mera. Det går på Nolia, Nydala och campus ihop med 25.an eller på annan mark där. Och självklart för Umeå kommun att då samarbeta med universiteten, IKSU och markägarna där, Akademiska Hus och Statens Fastighetsverk, kanske även med privata entreprenörer i området.

Då blir det en rejäl satsning och ett Nannabad läggs ner, man inser att den stora kostnaden är inte investeringarna utan driften, så samordning blir ledordet.

Men varför nu planera för 10-20 förlorade år (inte minst ekonomiskt) och sedan måste lämna BadHuset på stan, när man med lite framtidsvisioner parat med önskad befolkningsökning och besökande redan nu kan inse detta scenario?

Varför måsta göra FEL, FEL och FEL, gå emot idrottkompetens i förvaltningen och bad- och simexpertis ifrågasätter läget när bättre finns ? Vågar någon ansvarig politiker i Umeå ta dessa frågor? Vill det kommunala badbolaget veta svaren och ställa dessa i förhållande till den ekonomi det handlar om, som ju än inte redovisats?

Ett svar på hur mycket bättre, mer ekonomiskt och flexiblare man kan bygga för bad/simning kommer i min blogg nästa vecka, då nya idéer med förankring i Sverige och utomlands redovisas, och då kan jämföras med det Umeå kommun visar nyttjare på måndag den 5/11. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.