Umeå Bästa äventyrsbad når inte Ö-viks Paradiset och än mindre Kokpunkten i Västerås

Umeå Bästa äventyrsbad når inte Ö-viks Paradiset och än mindre Kokpunkten i Västerås

Man kan nästan säga "släng dig i väggen" om de Nannabadplaner som pågår i Umeå, bara 1/3 av det som finns hos "förlovningsstaden" i söder (och även mindre än grannen Vasa med Tropiclandia) samt det  blivande upplevelsebadet i storleksjämförbara Västerås. Så här  man läsa på nätet genom sökningar på "Kokpiunkten ".

 Kokpunkten – en unik attraktion för Västerås

Det byggnadsminnesförklarade gamla ångkraftverket i Västerås omvandlas i byggföretaget Peabs regi till ett kombinerat äventyrsbad och upplevelsecenter som vid invigningen till 2014 sägs bli ett av Nordens häftigaste upplevelsebad.  

1998 köpte Peab fastigheten, och startskottet gick för det som skulle bli Västerås största upplevelsesatsning i modern tid. Projektet fick arbetsnamnet ”Kokpunkten”, och det som började som ett upplevelsebad blev en unik mötesplats för upplevelser och en kamp för en bättre värld.

Beslutet som tagits nu gäller äventyrsbadet, som ska vara 7 200 kvadratmeter stort. I äventyrsbadet kommer Peab att installera digital teknik för projicering av ljud och bild, vilket ger en möjlighet att förnya lokalen med hjälp av ljud- och ljuseffekter som kan förvandla badet till en ishavsmiljö eller en tropisk lagun. 

Det är tänkt att bli ett upplevelsebad av stora mått. När Kokpunkten står klar 2014 duger inte den gamla vanliga, rektangulära poolen. Här ska det bland annat finnas ett gym, ett hotell och ett helt ”poollandskap” som entreprenören Peab skriver på sin hemsida.  7 200 kvm är själva badhuset och det blir åkattraktioner som inte finns annanstan i Sverige. Kostnaden blir över 300 miljoner kr, att jämföra med Umeås 5-600 kvm och kring 400 mkr. Annan jämförelse är  placeringen, inte i citykärna  och vid Mälarens strand och parkmiljö mot Umeås instängt mellan P-hus, gator och trafik utan utvecklingsmöjligheter. Västerås har också en 50×25-meters simhall sedan många år.

Vilken stad som vinner för bad/simning säger sig självt. Dvs Umeå förorar! Så dags för Umeås badbolag att göra en resa och få veta vad Västerås får 2014 för att jämföra med det Umeå "riskerar" ha samma år. 

I projektets andra etapper planeras bland annat ett hotell och ett science center med museum som erbjuder upplevelser, experiment och lärande kring klimatfrågor och energianvändning, gym samt ett Energy Intelligence Center, en mötesplats för energi- och klimatfrågor. Även därför behöver Umeå kommun boka en resa snarast och impulser till snabbt om- och nytänkande, även i att kunna samarbeta med privata aktörer för klokare satsningar. Då kanske både ett badparadis växa fram tillsammans med simparadiset i förra bloggen, se nedan med SIMMUM SIMARENA, närmare beskriven i bloggen dessförinnan, 08.45.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.