Umeås Bästa är SIMPARADIS med simarenaidéer som ger simmiljö med simpussel + miljardvinst

Umeås Bästa är simparadis med simarenaidéer som ger simmiljö med simpussel + miljardvinst. I nedan bild presenteras denna unika simidé/innovation, kallad SIMMUM SIMARENA och som grundar sig

dels på kunskap och erfarenhet under 50 år, från babysim till masterstränande och allt däremelllan, inklusive ledar-, tränare- och frilansarbete samt de senaste åren som "simmovatör"

dels på genomgång av riktlinjer och rekommenationer från Svenska simförbundet för bra anläggningar samt studier av andra städers byggande av simhallar/simarenor.

(Smf av SIMPUSSLET nedan är 1. 50×25:a, 2. Simkanal 100 m, 3. Hopp/djup-bassäng, 4. Undervisningsbassäng, 5. Äventyrsdel, 6. Gymyta, mm, 7. Övrig yta, läktare, omkl, café, uteyta, etc 8. Ute-50×25:a med simkanal 200 m.)

 

Inspiration kommer även från det gensvar som ges när ens simidéer presenteras och prövas, på barn/ungdomar och hos simfolk av olika slag. Även motstånd, bland annat från de som här i Umeå inte vill ta del av mina idéer, t ex vissa beslutsfattare, ger motivation att visa hur bra förslagen är och viktigt att de får chans att  förverkligas, helst här på hemmaplan.

Så därför får sociala medier här genom VK:s bloggsida vara en spridning av dessa simidéer med förhoppning att det sås frön och det ger den SIMVÅG som är meningen, liknande den löparvåg som växer och ger människor stimulans att röra mer på sig. För i en simbassäng, och än mer mer i en simkanal, här 100 eller 200 m lång, ges så mycket mer utöver simmande, mer av vattenlöpning, rehabsim, simundervisning, lättare i strömmande  vatten och i motströms bra för elitträning plus än ej uppfunna simaktiviteter.

Mer ska inte sägas här, det kommer mera senare. Förutom att detta SIMPUSSEL också syftar till att få just det behov som önskas, ska detta vara ekonomiskt bättre än dagens bad- och simplaner. Ovan totalt 7 000 kvm (ute-50:an oräknad) klaras på 200 – 250 miljoner kr efter jämförelse med Badutredningen i Umeå, 2005/2006, och erfarenhetr av Borås Simarena för två år sedan.

SIMVÅGEN ger miljardvinst på 50 år

Driften beräknas genom SIMVÅGEN ges sådan attraktion att nettokostnaden når ner till 10-15 mkr/år, dvs häflten av nuvarande Nannabadplaner i Umeå (20-25 mkr). Med Nannabad på 400 mkr plus missad alt.intäkt på uppåt 100 mkr för tomten vid bad annanstans, blir investeringen hälften för SIMMUM SIMARENA, + 250 mkr, och under 50 års livslängd, 50×12,5 mkr = + 750 mkr. Således en MILJARD kr i vinst för Umeå (ränta tillkommer) på ett halvsekel.

Slutligen placeringen som INTE kan klaras på Nannakvarteret. Däremot finns många bra lägen i Umeå för denna simidé, som Nolia, I 20, Haga/Gammlia (Umeå simhall), Nydala, Campus (alt platser), Hamrinsberget och Ön, eller totalt ett 10-tal. Som vid intresse från olika Umeåaktörer, politik, näringsliv, föreningar, m fl kan studeras närmare och bedömas.

I ovan illustration som är från visioner för spårtaxi/bil-projekt i Umeå, ses hur en bana från Nydala via Campus/NUS och ner till stan, kan knyta ihop publika platser där en SIMMUM SIMARENA passar på några av ovan förslag till lägen.

Detta kan sägas vara ambitioner att skapa ett SIMPARADIS liknande BADPARADIS som Ö-vik har, Paradiset, och ett kommande, nästan av värstingklass som är på gång, i Västerås, Kokpunkten kallad och som berättas om i nästa Umeås Bästa…-blogg, f ö den 99:e sedan den första 20/4 i år. Den 100:e kommer i morgon och ska ge EN förklaring till varför Umeå kommun så ihärdigt låst fast sig för Nannabadplaerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.