Umeås Bästa simlärdom fås av Linköpings badutredningar och felkalkyler.

 

Umeås Bästa simlärdom fås av Linköpings badutredningar och felkalkyler. I denna länk, http://www.linkoping.se/badhus finns intressant information för Umeås badbolag och Nannbadplanerna. Det är en utförlig utredning med tydliga skisser, liknande Badutredningen i Umeå, 2005/2006, äventyrsbad, 50-metersbassäng, mm. En stor skillnad och till Linköpings fördel är att deras badbygge ligger vid utemiljö och kan utvecklas som synes, vilket som bekant är omöjligt för det växande Umeå.

 C:a 8 000 kvm, som i Umeås badutredning och drygt 500 miljoner kr i Linköping mot 275 mkr i Umeå utredning visar på osäkerheten liksom fördubblingen för i äventyrsbadet Hiimlabadet i Sundsvall, 200 i budgeten och 400 mkr till slut.

 

Så har det blivit i Linköping. I länken http://www.affarsliv.com/?articleid=6204503 framgår att 512 mkr blivit minst 100 mkr mera. Ordföranden i fastighetsbolaget, en moderat politiker, säger att det är tillägg och  ändringar som kostar mer. När man käkar växer aptiten, det kommer till massor av grejer som ingen tänkt på, säger han enligt tidningen.

Projektledaren i ett privat företag som arbetar med den nya simhallen tar också de nya uppgifterna med ro. Eller som han säger: "Det är för tidigt att säga att simhallen har gått upp i pris eller att vi har tappat fotfästet." En annan förklaring som ges är att simhallen blivit 1 500 kvm större i arkitektskissen än vad det egentligen var tänkt.

Om ovan beskrivning är korrekt känns det som lite på lösa boliner Linköping planerar sitt nya bad. Med 8 000 kvm där och Umeås 5 700 kvm, inkl gym 1 200, enligt tidigare ritningar, ger 650 mkr i Llinköping 460 mkr för Umeå. Att jämföra med ovan 275 mkr för 8 000 kvm i Umeås badutredning. Vad ska man tro är mest sant?

Det enda sanna är att det finns ingen sanning i förväg om priserna. Dessutom är badhus så knepiga, särskilt för framtiden och reparationer, att byggföretag behöver ha marginaler för att klara krav på garantirenoveringar som kan komma.

Med detta för Umeås Nannabadplanering och att kommunen nu satt sig självt i en tidspress har gjort att nyttjarna nu har överläge. Om inte deras krav godtas, kan det bli nej och då står politikerna där med bad ingen vill ha. 

Så de skisser som nu redovisas i Umeå i veckan, enligt uppgift i morgon till Fritidsnämnden, kan ha växt som i Linköping. Tjänstemän i Umeå kommun sa tidigare att man kunde krympa P-huset en del. 

Eller blir parkeringarna, först under bassängerna och sedan bredvid, nu på taket av badet? Att ha bilar (bussar?) ovanför sig och bilar runt om i en friskvårds- och hälsoanläggning som en simhall är, ger inkapsling av trafik och avgaser plus inversion vintertid som försämrar luftmiljön än mer. Inte särskilt miljövänligt (understatement).

Det finns all anledning att studera och jämföra Linköpings badutredning med vad som händer i Umeå. 1 500 kvm mer på 450 mkr i Umeå blir 585 mkr, dvs mer än dubbelt mot vad  investeringsramen var i kommunfullmäktige 2005.

Samt jämföra med min blogg den om Simparadis i SIMMUM ARENA, se blogg den 5/11 08.45. Där fås 7 000 kvm för 250 mkr om man planerar med sakkunskap i innehåll och byggnation som för Borås Simarena 50:a, mm 2008 och för äventyrs/upplevelsebadet Konpunkten i Västerås för drygt 300 mkr och samma ytor, se blogg den 5/11 10.01.

Kanske dags att Umeå badbolags revisorer begär in siffror och underlag nu när ritningar och innehåll officiellt presenteras samt tar sig en titt på Linköping, Västerås och Borås innan man ger klartecken här. Eller, hellre, sätter upp STOPPSKYLTEN och börjar om.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.