Umeås Bästa idrottsframgång om mer simytor kom under press av 2014-året – blir dyrbart för Umeå!

Umeås Bästa idrottsframgång om mer simytor kom under press av 2014-året och riskerar bli dyrbart för Umeå!

VF/Folkbladets och Västerbottensnytts uppgifter idag om hela Nannakvarteret för bad och simning når det Badutredningen redovisade 2005/2006. Det är förvånande för fram till för några månader sedan fanns bara nedanstående skiss som den nya badkonsulten hade att utgå ifrån.

Inget hade sagts om att hela Nannatomten var möjlig, än mindre hade det nytillträdda badbolaget, Badbolag i Umeå AB, Badum, eller kommunfullmäktige gett klarsignal för detta. Och ännu mindre hade politiken i Umeå aviserat mer medel. Tvärtom var utgångspunkten att de privata aktörernas förslag våren 2011 om 5 175 kvm blev för dyrt och därför krymptes dessa till 4 525 kvm vid kommunens övertagande. 

Så vad har hänt under två-tre månader denna höst? Vad jag vet har inga nya pengar getts för att det nu kan bli möjligt att nå, kanske, 1 500 kvm till så att det blir en separat hopp/djup-bassäng, 50×25 m och 10 banor samt mer äventyrsbadyta.

Kan det nya förslaget bero på TV4 Umeås avslöjande om lektyor i 50:an för att ge mer för äventyrsbadandet och som jag skrev i bloggen den 5/10?

Eller hänger det ihop det nej som nyttjarna av en bad- och simanläggning sa vid möten om nya förslag? Men samma kritik har samma nyttjare framfört hela tiden sedan de privata aktörerna kom med sina skisser för tre år sedan. Som Umeås politiker sagt ska gälla och svarat nej till nyttjarna, möjligen lite mer om p-ytor minskas, men inte detta.

Troligen är det under press som Umeå kommun nu presenterar det man motarbetat och med fördyringar argumenterat emot hela tiden. "Pressen" är nog kulturhuvudstadsåret 2014 och löftet om ett "Badpalats" i centrum i ansökan som Umeå "vann" med. Jag skriver med citationstecken för det riskerar bli en dyrbar seger.

Dyrbart investeringsmässigt, om tidigare nämnda 400 miljoner kr blir mer (se blogg 6/11) om Linköping som med liknande storlek beräknar 600 mkr. Sundsvalls Himlabadet, äventyrsbad och renoverings av ute-50:a – ingen inne-50:a, och fördubbling från budget på 200 mkr till verkliga 400 mkr, fördubbling oroar också.

Dyrbart driftsmässigt pga osäkra kalkyler (om ens några finns) och om attraktiviteten och tillgängligheten hindrar kunder och nyttjare, som väljer andra badhus/simhallar i Umeå med omgivning. 

Dyrbart miljömässigt med den ökande trafiken med bilar och hyrbussar (för bad- och simutflykter) som inte heller finns noga utrett och analyserat, och blir värre med IKEA och ÖK/Kyrkbron som en genomfart.

Dyrbart för besökare och föreningar genom dyrare parkering mot dagens badhus/simhallar i Umeå kommun, dyrare investering och drift som slår igenom i hyror och som ett kommunalt badbolag svårligen kan garantera priser på lång sikt.

Extra dyrbart då kommunnyttjande av Nannatomten, kanske den dyrbaraste i stan, inte kan ge de 50 -75 miljoner kr som de privata aktörerna kunde ha betalat, eller än mer idag, 100 mkr, vid en öppen budgivning från intressenter. Denna missade alternativintäkt belastar också ett Nannabad, särskilt som alla andra möjliga lägen kostar bråkdelen.

Och med Västerbottensnytts besked att det inte finns kalkyler för ekonomin så är det verkligen ett VÅGSPEL som nu skådas i Umeås stadsplanering. Uttrycket "ta sig vatten över huvudet" passar också in. Eller "ute på djupt vatten". Allt nu för att uppfylla ett ord om Badpalats i 2014-ansökan.

Samt dessutom få P-hus och bilar ovanpå oss badare/simmare samt trafik runt omkring på alla sidor och inversionstak vintertid ger INTE en miljö för en friskvårds- och hälsoanläggning som ett BAD ska vara. (Inte heller någon utemiljö att koppla av i och viktigt för träning/tävling dessutom, även emot rekommendationer för bra badhus/simhall.)

Detta är inte att göra Umeås Bästa… utan det sämsta! 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.