Umeå Bästa bad fås ej på Nanna i en ”snurrealistisk” visning utan på Nolia-I 20-Campus med realism

Umeå Bästa bad fås ej på Nanna i en "snurrealistisk" visning  utan på Nolia-I 20-Campus med realism. Så är en enkel sammanfattning av det som idag sändes från en presskonferens om nya Nannabadplaner. En presskonferens som var en surrealistsisk tillställning. Eller "snurrealistisk" för nu hade det snurrats till igen i denna snart eviga badkarusell.

De som presenterade och försvarade nya förslaget visade knappt en enda glad min, det var allvarstyngt utan den entusiasm man som umebo och simintresserad har förväntat sig i en satsning på 400 mkr. Det var som det utstrålades "härtill är jag nödd och tvungen".

Innehållsmässigt om ytor har ytorna för äventyrsdelen knappt ökat något från Lerstenens underkända förslag. Där var det 1 250 kvm och nu sades 1482, dvs 232 kvm mer eller knappt 20 % till. Man når fortfarande bara 1/3 av Paradiset i Ö-vik.

Omklädning, dusch, mm sades ha ökat, men är ändå vara hälften mot i dagens simhall från 1970. Här kan bli en propp som ger problem och får folk att sluts besöka detta bad. Och hur dessa utrymmen ska räcka för tävlingar med flera hundra till tusen deltagare är en gåta.

Logisitken inne mellan de olika bad- och simdelarna ser inte enkel ut med blandning av undervisnings- och djupbassäng med äventyrsdelar. Det ger sämre överblick med behov av mer personal samt störande moment med de som rör sig mellan vattenrutsch längst bort till övrig äventyrsdel. Äventyrsdelen som var i form av öppet landskap i tidigare förslag delas upp här.

Läktarplatserna är utspretade på fem ställen och klart sämre än alla tidigare. Det ger störande moment under tävlingar, inte minst för funktionärerna. Kommunförslaget efter Lerstenens om tillräckligt med läktarutrymmen har här minskats så några 50-m-SM kan inte godkännas.

Och än svårare i att konkurrera med andra städers 50:or där utemiljö finns för att klara utrymme mellan tävlingspassen och även ha utrymmen ute för landträning. Det var lite ull för mycket väsen, kändes denna presskonferens som.

Det känns som om det varit bråttom, bråttom..Vilket nog det blev pga simsporternas nej i höstas som gav svallvågor och snabba ryck att disponera om hela byggnaden för att inte få ett nytt "badpladask".. De löst skissartade dragen förstärker detta intryck. Och ger viss förklaring till allvarsamheten på presskonferensen och inga glada miner.

 

Så än är det nog inte slut på snurrande och karusellerna. Ekonomin visades ju vid presentationen har stora osäkerheter i fråga om driften. Här kan det riskeras ett svart hål för Umeås skattebetalare om dessa planer genomförs. Fortsättning  lär följa med nya turer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.