Umeås Bästa BAD fås ej av osanningar utan av SIM-idéer enligt ÖGATS princip

Umeås Bästa BAD fås ej av osanningar utan av  SIM-idéer enligt ÖGATS princip. Presentationen av senaste (ska ju komma fler varianter enl politiska uttalanden) förslag till bad- och simanläggning, hade en uppenbar OSANNING (behövs stora bostäver), den att den kommunala busstrafiken klarar skolsimundervisningen.

SÅ ÄR DET INTE om man ska lita på Umeå kommun självt. 2005-04-22 i Bilaga 3J skrev För- och grundskoleförvaltningen till Badutredningen följande ang lägena Kajen, Nolia och Nanna::

"Ett centrumläge torde inte göra någon större skillnad avseende resekostnader, Skolorna måste i de flesta fall utnyttja abonnerade bussar för att badet inte skall inkräkta för mycket på övrig undervisning."

Så sant som det är skrivet och kan förstärkas av att logistikerna är olika för klasser som åker till simundervisningen och den för busslokaltrafiken. För eleverna anpassar sig bussarna efter skolan, dess hållplats och schemat medan bussresenärer får anpassa sig efter fasta busstider och fasta hållplatser, som är andra än skolans.

Därför behöver Badbolagets styrelse se över driftsbudgeten ytterligare, det var ju lite som sades igår på presskonferensen.

I övrigt så har Nannaskisserna klart sämre planlösning för badandet och simmandet genom blandning av de båda behoven som inte Lerstenens förslag hade. Och inte heller det Linköping nu planerar, se nedan skiss. Och där Linköping planerar riktigt vid utemiljö, självklart i andra städer, men inte för Umeå, som därmed är sämst i klassen i Sverige för nya Badhus/Simhallar (var bäst 1970 med Umeå simhall).

Från mitt forskande och arbetande kring dagismiljöer har jag myntat ett enkelt beprepp för att analysera ritningar där många olika behov finns. Det heter ÖGATS princip. Ö står för överblick, G för gemensamt, A för avskildhet, T för transport och S för samverkan. På Nannaförslaget, se nedan, uppfylls dessa kriterier dåligt.

På mina illustrationer med SIMMUM SIMARENA (som börjat röna intresse på andra håll), se under Nannaförslaget, uppfylls alla klart bättre. Effekterna av dålig ÖGATS princip är sämre arbetsmiljö på flera sätt, mindre attraktion och därmed lägre intäkter och dyrare. Så Badbolagets styrelse har även här anledning att syna planlösningen och utformningen i övrigt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.