Umeås Bästa simning är i expansion och utveckling på Campus – inte Nannabads NEJ enl Sv Simf-krav på 50:an!

Umeås Bästa simning är i expansion och utveckling på Campus – inte Nannabads NEJ enl Sv Simf-krav på 50:an! Så här skriver Svenska simförbundet angående planering av nya bad- och simanläggningar, simarenor (inte badhus som det envisas med att heta i Umeå), på hemsidan www.simarena.se

Utveckling: Simanläggningen ska ha möjlighet att expandera och utvecklas. Omkringliggande ytor ska i en framtid kunna tas i anspråk för ombyggnad och tillbyggnad. Det är viktigt att ta hänsyn till detta då planeringsarbetet inleds och bl a placeringen av simhallen ska bestämmas. Att ligga steget före i planeringen ökar möjlligheten för en långsiktigt bättre ekonomi.

DET HÅLLER SÅLEDES INTE för ett växande Umeå och inte för ett Umeå som förväntas få pris i stadsutveckling och bra renommé inom arkitektur samt en arkitekthögskola, att så gå emot riktlinjer från den främsta (och viktigaste för arr. av tävlingar) simexpertisen i Svenska Simförbundet. Då blir Umeå allt mer av förlorare då andra städer följer utemiljöförutsättningarna.

DET ÄR AVSAKNADEN AV UTEMILJÖ INTILL 50-M-BASSÄNG SOM GÖR ATT NANNALÄGE ÄR FEL (inga uteytor för tävling/träning), FEL (inga 50:a-SM och svårt med läger) OCH FEL (ingen utveckling/utbyggnad).

DÄRFÖR HAR SIMSPORTEN ETT ANSVAR ATT SÄGA NEJ (inga uteytor för tävling/träning), NEJ (inga 50:a-SM-arrangemang och svårt med läger) OCH NEJ (ingen utveckling/utbyggnad).

Detta NEJ förstärks nu av att med Nanna-50:a som inte klarar 50:a-krav, mm för SM kan Umeå kan glömma att få SM-veckan sommartid när andra städer når kraven (t o m i Norrland genom ute-50:or)

Och förstärks än mer i nedan bildcollage med ett Nannabad utan utemiljö för att klara alla mästerskapskrav samtidigt som en Campus Simarena klarar allt och mer därtill, på flera platser, se texten under bilderna.

Ovan t v är de simidéer jag arbetar med här kallad Simmum Simarena ger Simmiljö med Simpussel och Simmovationer. Här finns 50:a, simkanal 100 m, hopp/djup-bassäng, undervisningsdito, upplevelsedel, gym och extraytor, allt eller delar, plus alltid utemiljö. Och omklädning, mm kan ligga utan störande passager genom ävantyrsdelena till 50:an (vilket Nannaförslaget har, nere t v).

Ovan t h är denna simarena integrerad i den "Idrottsgalleria" IKSU Sportcenter (streckad figur bakom simhallen och nedanför friidrottsarenan) plus ett möjligt Sporthotell intill. Simarenan passar också i andra lägen, nedan t v om IKSU-hallarna och uppe t h om Friidrottsarena, i båda fallen med kulvertar eller loftgångar till IKSU-byggnaden.

Detta ger det bästa för idrott och motion, mm i Umeå, Västerbotten, Norrland, Sverige och Europa och kan konkurrera på "sport-världsmarknaden" om det främsta här.

Det sämsta möjliga i Umeå (troligen också i Sverige av dagens 50:a-planer) framgår enkelt i skissen nere t v i bildcollaget. En "omöjlig" planlösning med olycksrisker och arbetsmiljöproblem (se tidigare bloggar) i ett riktigt omöjligt läge med trafik runt om och ovanpå med P-hus (riskfyllt även det). Sämst i Sverige för bad- och simanläggningar, med råge!

"Omkringliggande ytor ska i en framtid kunna tas i anspråk för ombyggnad och tillbyggnad. Det är viktigt att ta hänsyn till detta då planeringsarbetet inleds och bl a placeringen av simhallen ska bestämmas. Att ligga steget före i planeringen ökar möjlligheten för en långsiktigt bättre ekonomi." Nödvändiga ord från Svenska simförbundet som Umeås badbolag inte vill lyssna på.

Så däför behöver Badbolag i Umeå AB, Badum, ombildas till Simbolag i Umeå AB, "Simum" för att man ska förstå sig på simmande i alla dess former.

Om ett simbolag i Umeå sedan vågar pröva mina bad- och simidéer. låter jag vara osagt, men min simkanalidé med strömmande är ju badbolaget i liten skala inne på. Övriga av mina idéer vinner också gehör nu, så vill några aktörer medverka till att följa Simförbundets motto om expansion/utveckling, välkomna att höra av er!

Då finns chans att få Umeås Bästa i Sverige för simningen (inte det sämsta som kommunpolitiken idag verkar vilja.)

Att göra det Umeås Bästa här, är något som ger goodwill utanför Umeås gränser, precis som Umeå Simhall 1970 hade europakvaliteter i sin utformning och Gamla Badhuset 1930 hade det i teknikdelar då. Vad passar då bättre än att låta besökare från hela Europa se detta nya och bättre, i alla fall se sådana planer vara på gång, under kulturhuvudstadsåret 2014!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.