Umeås Bästa 50:a har flexibilitet, klarar SM, är lättillgänglig och får utemiljö! Något som inte finns i ett Nannabad!

Umeås Bästa 50:a har flexibilitet, klarar SM, är lättillgänglig och får utemiljö! Något som inte finns i ett Nannabad!

Det är enkelt att planera för en 50×25-metersbassäng, man följer Svenska simförbundets krav och rekommendationer (www.simarena.se). Kraven gäller bassängmått och villkor för att kunna arrangera av Simförbundet sanktionerade tävlingar, SM och internationella. Rekommendationerna är för att uppnå det bästa.

Denna information ingick i det badprospekt som Umeå kommun anvisade de privata aktörerna 2009. De följde inte kraven/rekommendationerna full ut. Och så är det också nu när kommunalt badbolag planerar. 

En analys av nuvarande skiss/ritning (finns på www.umeabadhus.se) visar en mängd brister/nackdelar, här 11 st. En 12:e ej på bilden här, gäller otillgängligheten för cyklande pga hög bil- och busstrafik omkring Nannakvarteret, se tidigare bloggar.

 

1. Flexibilitet saknas då en brygga i den 50 meter långa bassängen ger 10 banor à 25 m på ena sidan, men bara 22 m på andra sidan då bryggan upptar 3 m. Det blir 10 banor à 22 m, helt obegripligt simmått. 

2. Umeå Badbolags 50:a ger inga SM på lång bana pga för få läktarplatser. Risk är att även inte klara kortbane-SM med max c:a 800 platser trots tillfälliga läktare och då största läktaren är bakom 25:an vid in- och avsimningsbassängen.

3. Lättillgänglighet finns inte då äventyrsdelen försvårarar passager från omklädning/dusch till 50×25:an, antingen i nästan 100 m krokiga och långa badkorridorer eller 30 m rakt mellan äventyrsattraktioner.

4. Inte lättillgänglig för simmare vid träning är Nannabadförslaget trots en egen del med ingång för föreningar. Där finns 20+20 skåp som är otillräckligt (finns flera klubbar i länet som vill träna i 50:a).

5. Ovanpå denna brist för omklädning, kommer att i föreningsdelen måste man passera genom mötesrummet där och ger en omöjlig arbetssituation, det blir som en enda stor hall i stället.

6- Svårtillgängligt blir det vid tävlingar för kommunikationer mellan tävlingspassen/heaten. Än värre pga läktarplatser på fyra olika ställen, inkl ovanvåning.

7. Det trånga bassängrummet mittemot de flesta läktarplatserna försvårar arrangemang och för tävlingsfunktionärerna att obehindrat arbeta runt hela bassängen.

8. De viktiga vid-sidan-om-ytorna vid tävlingar finns inte, om inte gymmet på ovanplan används, men då kostar detta att avlysa.

9. Utemiljön är enklast att bedöma, den finns inte. Enda nära utrymme mellan P-huset Nanna och ett Nannabad behövs för cykelplatser och passager.

10. Utvecklingsmöjligheter? Dessa är noll genom inga utbyggnadsytor varken för bassänger eller äventyrsdelar.

11. Andra simsporter som hopp och undervattensrugby har en djupbassäng inklämd i äventyrsdelen och små gångytor (inget för publik) med risk för höga ljud och för varmt vid träning.

I morgondagens blogg (den 120:e om Umeås Bästa… inte det sämsta) berättar jag om 25-årigt idéföretagande i Umeå som, ibland, i "motström" gett spännande utmaningar och innovationer, en bad- och simbok i fjol, nu en skiss, SIMMUM ARENA med "simmovationer", och snart en bokinnovation, en bloggbok gratis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.