Umeås Bästa beslut är att stoppa Nanna-50:an – den klarar ej politikkrav för SM-tävlingar enl Sv. Simförb. och Umeå missar SM-veckan!

Umeås Bästa beslut är att stoppa Nanna-50:an – den klarar ej politikkrav för SM-tävlingar enligt Svenska Simförbundet och Umeå missar SM-veckan!

Krav som ingår i nedan dokument, Badprospekt av  2008-02-15,  som de privata aktörerna skulle följa och givetvis Umeås badbolag likaså när detta övertagit bad- och simplanerna.

SÅ HÄR står på sidan 11 under 3.6.2

OCH IGÅR

fick jag, än en gång, bekräftat, nu i e-brev från Svenska Simförbundet, att lagda förslag, se skiss längst ned, INTE kan få godkänt för SM-arrangemang på långbana, 50 meter, då detta inte följer Badprospektet om krav för tävlingsanläggning, här SM och publikkapacitet på 2 000 platser (åskådare, deltagare, m fl). Följande skriver Sv. SImförb. bl a:

"Då har Umeå SS (med vårt stöd) att ta ställning till fortsatt strid  med stora risker för förseningar eller acceptera en inomhus 50×25 m bassäng i Umeå, den första i Norrland med de begränsningar i utrymme som det innebär."

Dessa begränsningar är läktarkapaciteten som i nuvarande förslag ligger kring 800, under hälften av SM-krav.

VAD VÄRRE ÄR

är att kortbane-SM riskeras också pga komplicerat att få rimliga åskådarplatser genom besvärlig utformning av 50×25:an i nuvarande förslag och svårt att klara vid-sidan-om-ytor för deltagare, allra sämst bra utemöjligheter mitt i stan.

Publika och deltagarstora idrottsanläggningar har helt enkelt inget i ett trafiktätt centrum att göra, det visar nuvarande Nanna-50×25:a-planeringen med all önskvärd tydlighet! Och Sporthallsläge här, förslag på 80-talet, blev ju inte av heller.

Svenska Simförbundet har också kritik mot Nannaläget som visas av detta i e-brevet till mig.

"…har tydligt framfört våra synpunkter på lokalisering och storlek av anläggningen."

MEN

det finns ingen anledning för simklubbar i Umeå, simförbundet i länet och på riksnivå att acceptera val mellan icke-SM eller icke-50×25:a som ett slags pest-eller-kolera-val.

Umeå kommun har bestämt att 50:a-SM-tävlingar SKA kunna arrangeras, precis som i andra stora idrotter.

I det ritningsförslag som gick ut på upphandling visas också denna kommunala ambition,

se nedan på ritningen t h (den t v underkändes pga otillräckligt för SM-krav) med totalt 1 400 platser (inkl flyttbara) och där det finns utrymme att klara upp till 2 000 ovanför undervisningsbassängen och/eller P-husväggen flyttas något (nämndes i samband med presentation tidigare)

OCH

längst ner är nuvarande skissförslag som inte klarar att ge Umeå SM på långbana, för ungdomar, juniorer och seniorer, vilket utlovats, försäkrats och ju visats i ritningsambitioner.

Ang. kraven på "stark attraktionskraft" och "nyskapande koncept", så inte heller detta uppfylls i detta ganska ordinära äventyrsbadförslag och ger anledning att också stoppa detta på Nanna.

DÄRFÖR 

måste det vara vara enkelt för Umeås politiker att nu avbryta nuvarande Nanna-Bad-50:a-planer, ta fram nya förslag, som också har utemiljö för att klara 500 – 1 000 deltagare, ledare, m fl som periodvis under ett SM måste kunna vistas utomhus under sommar-SM i 50-metersbassäng (går ju inte alls på Nannakvarteret)

D V S

utreda för annat läge, vilket jag återkommer till i nästa blogg, då även med innehåll av "stark attraktionskraft" och med "nyskapande koncept".

MEN

med inget långbane-SM, så blir det ingen sommar-SM-vecka, som Umeå får 2014 för vintern.

Se nedan länk om hur Gävle missar SM-veckan 2015 pga otillräcklig 50:a (utomhus). Däremot går det bra i numera "Norrlands huvudstad", Sundsvall genom sin utomhus-50-metersbassäng (intill inne-25:a och nytt äventyrsbad, Himlabadet, en bit från centrum, nära campus för Mittuniversitetet). Och därmed alltmer Norrlands Idrottshuvudstad.

Se nedan, utdrag från

 http://www.rf.se/Arbetsrum/SM-veckan/SMveckanarkiv/Nyheter/IngenSM-veckaiGavle/

Det blir ingen SM-vecka i Gävle sommaren 2015. Riksidrottsförbundet har tillsammans med Sveriges Television beslutat att inte låta Gävle ha kvar värdskapet för SM-veckan. Anledningen till beslutet är att Gävle inte kan lösa en simanläggning som håller SM-standard.

En förutsättning för att få arrangera SM-veckan sommar är att kunna ta emot ett SM i simning på en godkänd simanläggning. I den ansökningsprocess som föregått valet av värdstäder 2014 och 2015 var det ett av kraven.

– Vi hade mycket sett fram emot en SM-vecka i Gävle, men efter de nya förutsättningar som presenterats för oss kan vi inte förlägga en SM-vecka där. Det är väldigt tråkigt att vi måste fatta detta beslut, säger Erik Strand, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet kommer att tillfråga Sundsvall om värdskapet för sommaren 2015.

Sundsvall var en av fyra finalister som kämpade om att få SM-veckan sommar 2014 och 2015 tillsammans med Jönköping, Borås och Gävle.

Sundsvall har stor erfarenhet av SM-veckan då kommunen varit värdstad för SM-veckan vinter både 2009 och 2011.

SM-veckan 2014 arrangeras i Umeå (vinter) och Borås (sommar). 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.