Umeå Bästa simidéer och ”nyskapande koncept” visar på innovationer i bad/simning, multianäggning och klarar SM-veckan!

Umeå Bästa simidéer och "nyskapande koncept" (krav i Badprospektet för ny bad- och simanläggning) visar på innovationer i bad/simning, multianäggning och klarar SM-veckan!

M a a tidigare bloggar om en otillräcklig 50-metersbassäng i Nannabad och som inte kan få SM-tävlingar på långbana pga för otillräcklig publikkapaciet, presenteras i dagens blogg alternativ som klarar alla SM, kanske också internationella mästerskap.

DÄRFÖR PASSAR DET ATT

påminna om gårdagens blogg där Umeå simsällskap i samarbete med Svenska simförbundet arbetade fran ett eget 50×25:a-förslag för 13 år sedan, 2001, (även då med internationella visioner) se nedan tidningsurklipp i VK.

Där står i ingressen: Slaget om hur den nya simhallen i Umeå ska se ut är ännu inte avgjort (som idag, min anm.). Umeå Simsällskap och Svenska simförbundet har jobbat fram ett eget alternativ som lämnats till fritidskontoret och som fritidsnämnden fått ta del av.

Ovan idrottsdemokrati för simsporten i Umeå rådde för över 10 år sedan och fanns för 80 år sedan, 1933, när USS lanserade ide om ute-50:a i Nydala Simstadion som Umeå stads styrande tog till sig och byggde! Men, tyvärr, lyssnande inte umepolitikern.

OCH idag på 2010-talet är det ännu sämre gehör, det har inte ens funnits tidigare demokratiska upplägg och än mindre idélyssnande från Umeåpolitiken.

Tvärtom, simsporten har tvingats ihop med ett äventyrsbad och in i centrum för att bli en lockelse för kommers och stanbesökare! Och Umeå Fritid fick inte vara med som förr!

SIMMOVATIONER!

Här är därför ett nytt försök att ge alla simaktiva, inom Umeå SS och andra simklubbar i Umeå samt till Svenska Simförbundet för nytt samarbete och även med Umeå Fritid i tidigt skede. Det handlar om:

Simidéer med innovationer, "simmovationer", om en simkanal, runt om en 50:a eller separat. Där finns inga genomgångsproblem (är mycket av i dagens Nannaförslag) och inga krångliga/utspridda läktarplatser som i Nannabad.

Där finns givetvis utemiljö invid liksom att på Campus får man trafiksäkra till- och frånfarter, samma som det blir på Nolia, I 20 eller Nydala, alla också idrotts- och frilfuftsområden där nya badhus/simhallar/simarenor ska placeras i Umeå för att bli bäst.

Uppe t v en simkanal i verkligheten i ett badhotell i Europa någonstans, här utan strömmande vatten (som nog kan åstadkommas med tekniska lösningar).

Nere t v en simkanal om 200 m omkring en bassäng, här 50×25:a och med stömmande vatten.

Uppe t h en simkanal separat om 100 m som ligger bredvid 50×25:a och med äventyrsdel på andra sida ihopkopplad med ett vattenfall, även djupdel finns liksom undervisningsbassäng.

Nere t h, samma som ovan och med en motionsdel samt intill en ute-50.a.

Denna sista är en multianläggning i områden med stort befolknings- och besökandeunderlag. För Umeå passar den då bäst på Nydala med sjön, hela friluftsområdet med campingäster som extra underlag sommartid (alltmer även andra årstider) och ute-50:an ryms bra.

Här finns

* det Badprospektet ställde krav på för SM-tävlingar (uppfylls inte idag för ett Nannabad) och kan då ge Umeå SM-veckan sommartid. 

* stark attraktionskraft" genom "nyskapande koncept" i strömmande simkanaler om 100 till 200 meter

* utemiljö för solande, rekreation och utvecklingsmöjigheter i en luftmiljö som kan bli en avgörande faktor för val av läge.

En luftmiljö som vid ett Nannabad riskerar bli hälsovådlig i den nu svåra trafikmiljö som väntas växa i centrum med allt större luftproblem och som nog ingen vill barn och ungdomar i Umeå ska få!! 

PS

I kommande bloggar kommer "simmovationerna" att närmare förklaras. Synpunkter på ovan idéer och nya sådana för bad/simning, välkomnas, t ex i kommentarer eller på annat sätt!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.