Umeås Bästa överblick av sex Nannaskisser för SM-50:a som underkänns av Svenska Simförbundskrav, medan ett 7:e i annat läge klarar SM!

Umeås Bästa överblick i bild med sex Nannaskisser för SM-50:a som underkänns av politiska villkor/SImförbundskrav, medan ett 7:e i annat läge godkänns! 

I nedan figur visas fyra olika badförslag, alla med otillräckliga publikutrymmen för SM-50:a och trångboddhet som försvårar arrangemang. Uppe t v, det Umeå kommun inte gick vidare med, från Badutredningen 2006. Ritad av PP Arkikekter i Göteborg, med många bad- och simanläggningar bakom sig. Uppe t h en tidig skiss, 2010, av de privata aktörerna Lerstenen, nere t v en från 2011 och nere t h något senare, av badkonsulten Leisure Jones med lång baderfarenhet. 

2012 kom två nya skisser där den ena ändrats för att det var lite läktarutrymmen och den andra för liten äventyrsdel, se nedan. 

 Det kommunala badbolaget i Umeå hade skissen t v, som hade 1 400 pubkliplatser, men ändå långt under krav på 2 000 för stora långbane-SM i 50:a. Gjordes av Liljewall ariktekter som anlitats tidigare. Men trångt i övrigt invändigt för stora tävlingar.

T h är nuvarande konsulters förslag genom nybildade "badbolaget" Tagebad, med svårarbetad innemiljö, långt mellan omlädning-50:a, utspridda läktarutrymme och bara för 800 personer, långt under Simförbundskraven som Umeå kommun ställt som villkor tidigare för ny simanläggning.

SEX OLIKA FÖRSÖK OCH INGEN SM-GODKÄND

Sex olika försök på samma tomt, det visar att det inte går att få en SM-godkänd 50:a, precis som Badutredningen sa redan 2006. Nannakvarteret räcker inte, och ger inte heller nödvändig utemiljö, viktigt vid både simtävlingar och träningsläger.

Men i annat läge, vid utemiljö, då klaras alla villkor för stora mästerskap, med nedanstående simarenaidé.

 Detta är en modell jag tagit fram, och Mats Edvardsson illlustrerat. Den har samma innehåll som för Nannabad, 50:a, undervisnings- och djupbassäng samt äventyrsdel.

Tillkommer gör och en innovation är, en simkanal med strömmande vatten utformad i form av en utrsträckt 0:a. Den används för sig, eller ihop med 50:a eller med äventyrsdelen, allt beroende på utbud och efterfrågan, dvs vardera behov, simmande eller lekande, får mer utrymme tack vare simkanalen som är 100 m lång. Omklädning, mm kan placeras under (pilarna) och direkt till bassänger och lekdelar.

SIM-ELDORADO

Simkanalen ger också flexibilitet för tävlingar så att den smidigt kan övertäckas och få flyttbara läktare så att publikkrav för SM-godkänd 50:a klaras. Se skissen t h. Alt. kan väggar t v vara öppningsbara och tillfälliga läktare placeras där. 

Denna nya simarena kan utvecklas till ett SIM-ELDORADO i Umeå, se mer under bilden här.

 

 Denna simarena ger, vid gott om utemiljö, möjighet till en ute-50:a som kan ha en 200 m lång simkanal och skapa ett inne- och ute-SIM-ELDORADO vid Campus, IKSU och nya friidrottsarenan.

Eller på Nydala och ge Umeå ett SIM- OCH VATTENLAND (inkl Nydalasjön) utan motsvarighet i Sverige!

MER EKONOMISKA

Dessa simarenaidéer med "simmovationer" blir också mer ekonomiska än ett krångligt Nannabad som ska sitta ihop med ett P-hus ovanpå och har andra tekniska hänsyn att ta med omgivande byggnader, gator och trafik, samt har utvecklingsmöjligheter som helt saknas i kv Nanna.

Lägg därtill kanske uppåt 100 miljoner kr för Nannatomten till annat mer lönande och attraherande för centrum, medan en tomt utanför citykärnan är betydligt billigare, så ger det stora pengar till viktiga behov i Umeå kommun.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.