Umeås Bästa förskola är fria dagistider oavsett familjesituation där Umeå kan gå före med att nu göra som S på riksnivå siktar på

Umeås Bästa förskola är fria dagistider oavsett familjesituation där Umeå kan gå före med att nu göra som S på riksnivå siktar på, se nedan.

(Detta är en avvikning från nuvarande Umeås Bästa-bloggar om bad/simning i Umeå och för framtiden, dessa fortsätter kl 08.45 varje varje vardag tills vidare)

Som dagisvän och barnomsorskonsult är det ett framsteg det Socialdemokraterna nu vill, att ge fler barn från tidig ålder gratis förskola och utöka den minimitiden 15 tim/veckan.

HELT VALFRIA DAGISTIDER

Nu är det bara att hoppas att övriga partier bjuder till och "över", nämligen helt valfria tider som föräldrarna väljer, dvs inga begränsningar för arbetssökande eller äldresyskon till nytt barn i familjen vid föräldraledighet.

Än bättre är om just Umeå kommun ser denna chans att redan idag tillämpa dessa valfriheter och planera därefter, inkl att få ner barngruppernas storlek. Då blir Umeå än attraktivare, särskilt om Umeås politiker, över partigränserna, är först ut i Sverige.

MATTAXA PÅ DAGIS

Enda tveksamheten nu kan vara gratis alla timmar. Kanske en idé kan vara att gå från Maxtaxa på dagis till Mattaxa, dvs man betalar för maten och på så sätt reglerar familjerna barnens förskoletider.

Ett annat förslag är att regering och opposition tillsammans ser till att det blir större rättvisa och mer jämlikt över landet, som gjordes genom Barntstugeutredningen på 70-talet.

Helst också se över lokalutformning och riktlinjer, där de senaste är så gamla som 18 år sedan Barnomsorgslagen 1995.

 

Så här ser S-förslaget som kommer att diskuteras och beslutas om på partikongressen.

Våra förslag för framtidens förskola

Socialdemokraterna presenterar idag nya förslag till partikongressen om framtidens förskola; allmän förskola från två års ålder, högre kvalitet i förskolan, öppna upp förskolan för alla barn. Syftet med förslagen är dels att säkra alla barns rätt till en bra förskola men också att underlätta för föräldrar att arbeta.

Forskningen om barns tidiga lärande visar att barn som har gått i en kvalitativ förskola lyckas bättre i skolan och i livet i stort. Detta gäller särskilt barn som växer upp i en mer studieovan hemmiljö. Investeringar i en kvalitativ förskola ger bättre resultat än resurser som investeras i senare åldrar.

Vår första utgångspunkt är därför att alla barn ska ha rätt till en bra förskola. Tidigare sågs förskolan enbart som barnpassning när föräldrarna arbetade. Idag är den en viktig pedagogisk verksamhet och då borde det vara självklart att barnen ska få möjlighet att gå där oavsett vad föräldrarna gör. Fortfarande är det grupper av barn som inte har tillgång till förskolan i tidiga åldrar eller som bara får gå i förskolan på deltid.

Den andra utgångspunkten är att förskolan ska underlätta för föräldrarna att arbeta, bidra till samhällsekonomin och tjäna pengar till familjen. Reformer som vårdnadsbidraget har istället försämrat incitamenten att arbeta eller utbilda sig, och då framförallt för kvinnor, som redan står långt från arbetsmarknaden.

Våra förslag:

Allmän förskola från två års ålder

För att göra förskolan tillgänglig för alla barn vill vi på längre sikt göra förskolan avgiftsfri. Men som ett första steg föreslår vi allmän förskola från två års ålder, istället för dagens tre år. Det innebär en avgiftssänkning med 420 kronor från dagens 1260 kr till 840 kr per månad, eller totalt 5040 kr per barn och år.

Det gör förskolan mer tillgänglig och det innebär mer pengar i plånboken till Sveriges barnfamiljer.

Högre kvalitet i förskolan

För att barnen ska gynnas av att gå i förskola krävs att förskolan är bra. Därför krävs det investeringar i förskolans kvalitet. Viktigast för kvaliteten i förskolan är personalen. Det krävs därför mer investeringar i kompetensutveckling för förskolans personal – såväl förskollärare som barnskötare och förskolechefer.

Många förskolor behöver fokusera mer på lärande och fördjupa arbetet med läroplanen. Förskolans lärandeuppdrag behöver ges mer uppmärksamhet och det viktiga arbetet med barns språkutveckling behöver stärkas. Mindre barngrupper och investeringar i personalen är viktiga för att detta ska fungera.

Öppna upp förskolan för alla barn

Forskningen visar att en bra förskola stärker barnen. Alla barn ska därför ha rätt till förskola oavsett vad deras föräldrar gör. Idag gäller rätt till 15 timmar per vecka. Denna rätt vill vi successivt utöka. Vi vill dessutom avskaffa vårdnadsbidraget

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.