Umeås Bästa Simekonomi ger Umeå bättre ekonomi med 300 mkr i bygge av innovativ simarena i etapper på campus vid IKSU

Umeås Bästa Simekonomi ger Umeå bättre ekonomi med 300 mkr i bygge av innovativ simarena på campus vid IKSU. Umeås ekonomi saknar 300 miljoner kr enligt dagens VK (6/2) och det beroende på lägre intäkter från Stornorrfors och högre skatter på vattnet. 

I tidigare bloggar har jag beskrivit hur Borås Simarena byggts för några år sedan för under 60 mkr med 50×25-m-bassäng, undervisningsbasssäng, mm (ej äventyrsdel) genom samarbete mellan kommunen, arkitekter, byggföretag och simsportsföreträdare, lokalt och riks. Och placerad i idrotts- och friluftsområde.
 
Med lärdom av denna verklighet och samverkan med Umeå universitet och IKSU Sportcenter/Idrottsförening, Stiftelsen Universitetshallen, markägarna på campus Akademiska Hus och Statens Fastighetsverk plus simsporterna,
 
bör Umeå kommun kunna skapa en 50×25:a och hopp/djupbassäng till liknande pris, i alla fall under 100 mkr idag. Därmed sparas mer än 350 mkr in om dagens Nannabad kostar 450 mkr.
 
Än mer blir det om Nannakvarteret inbringar, säg, 75 mkr vid försäljning till privat aktör. Och kostar ny tomt vid IKSU-hallarna 25 mkr blir vinsten 500 miljoner kr totalt genom att avbryta Nannabadplanerna.
 
Återstår då ett äventyrs/upplevelsebad och om ett sådant bra kan åstadkommas för 200 mkr, är besparingen kvar på 300 mkr, det nu Umeå kommun saknar.
 
Sedan ger en simarenaanläggning ihop med IKSU:s 25:a och undervisningsbassäng dels högre intäkter genom större utbud (även genom annan idrott/motion), dels lägre kostnader samverkan med teknik och annan drift.
 
PLUS PÅ 500 MKR ELLER HALV MILJARD KR PÅ 50 ÅR!
 
Om dagens beräknade c:a 20 mkr/år i kommunbidrag för ett Nannabad minskar med 5 mkr ger detta på 50 år 250 mkr och en halvering,10 mkr, ger ett plus på 500 mkr, dvs en halv miljard kr.
 
Hur kan en sådan anläggning åstadkommas? Ja, antingen direkt och i helhet, det är klokast. Eller i etapper om ekonomi och andra skäl avgör detta.
 
Min simarenaidé SIMMUM SIMARENA ger möjlighet till båda sätten, se nedan.
 
Första bilden visar hela anläggningen där 50:an längst t h är en ute-50:a om sådan blir aktuell, ingår inte i ovan resenomang. Andra och tredje bilden är etapplösningar. Kan placeras ihop med IKSU:s simhall eller på annan del av campus nära IKSU-anläggningen.
 
INNOVATIV MED SIMKANAL
 
På "köpet" fås också en  innovativ simarena genom simkanal med strömmande vatten som både simmare, motionärer, simskolor och äventyrsbadare får nytta och glädje av, och Umeå en ny attraktion att locka med som inte finns annanstans (i Sverige i alla fall).
 
 
kl
 
 
jk
 
 
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.