Umeås Bästa simpolitiska parti (historiskt) Moderaterna, ta chans och vänd 50:a-skutan mot ett SIM-läge på Campus!

Umeås Bästa simpolitiska parti (historiskt) Moderaterna, ta chans och vänd 50:a-skutan mot ett SIM-läge på Campus! Detta följer historia och tradition av positiv M-idrottspolitik för simningen i Umeå.

På 60-talet var Högerpartiet/Moderaterna drivande för en 50-metersbassäng utomhus genom Idrotts- och fritidsnämndens ordförande, framlidne Per-Arne Tellhammar. Då han inte fick gehör var Tellhammar sedan en "tung" politiker bakom nuvarande Umeå Simhall, klar i december 1970.

Då hade utredande och planering pågått i omgångar sedan 1945 års förslag om 25:a på K4-området (badhus/simhallar tar tid, då 25 år) 

Till slut bestämdes läget vid Gammliaskogen och andra idrotter, då friidrott, fotboll och på vintern skridsko och bandy på grusplanen. Tellhammar medberkade till att det blev ett idrottläge och inte i centrum, Broparken var alternativet.

Här på bilden håller han tal vid invigningen av Umeå simhall, med bl a Umeå Simällskaps dåvarande ordförande Lasse Edstedt och v. ordf Ingrid Lundberg (mamma till USS:s bästa simmare genom tiderna, Gunilla "Nilla" Lundberg.

Ett USS som tack vare Umeås politiker då, fick Sveriges främsta 25-meterssimhall och därmed förutsättningar att blir storklubb sim- och arrangörsmässigt, möjligheter som försvåras i nuvarande Nanna-50:a-planering av umepolitiken genom ingen SM-godkänd 50:a.

På 70-talet hade Umeå Simsällskap stor glädje av en annan höger/moderat-politiker i framlidne, försvarsdirektören Anders Brännström. Han var simmarvän och med i morgonbadarkliubben Tumlarne.

Han hjälpte oss i Umeå SS:s styrelse när vi i början på 70-talet tog fram underlag till en 4-partimotion (även C, FP och S) för en heltidstjänst där Umeå kommun betalade merparten och klubben resterande. Och Lennart "Leppe" Sundewall från Malmö kom och medverkade till USS:s storhetstid på 70-talet, se bloggen 23/1.

Sedan försvann politiskt intresse för simsporten i Umeå, även bland Moderaterna. USS:s 50:a förslag 1988 brydde sig ingen politiker om.

2001 kom intresset tillbaka genom vice ordförande i Fritidsnämnden Lennart Johansson som backade upp USS-förslaget om 50:a då och beskrivs i bloggen 23/1,  se ovan med nuvarande vice ordföranden i Fritidsnämnden Lennart Johansson längst t h. Övriga är fr v USS:s ordförande 2001, Pekka Karelmo, Simförbundets Hans Chrunak och C-politikern Gottner Holmberg (också simpostiv)

Fritidsnämndspolitikerna fick inte kommunledningen med sig då. Men tre år senare kom en liten si(M)våg genom en moderatmotion om ny simhall på Noliaområdet, se nedan ur VK.

Motionen godkändes med utvidgning till en utredning av alternativa lägen och var den som låg bakom utredningsresultatet 2006 om att föreslå Nolia/Dragonfältet som enda plats för äventyrsbad, 50:a, mm. Då såg det bra ut för detta moderatinitiativ särskilt som simsporten också hade Nolia som önskeläge.

NOLIA HADE VUNNIT

Anders Ågren som gruppledare för Moderaterna höll inte emot Socialdemokraterna, som sa nej till Nolia (ville ha kajen), och tog inte frågan om läge till kommunfullmäktige för omröstning. Där hade Nolia vunnit visade olika opinionsundersökningar då, både bland partier och umebor. 

I stället kom den nu allt mer ödesdigra kohandels-kompromissen att acceptera Nannakvarteret för att inget parti då fick sitt önskeläge, dvs man kunde komma överens om ett "sämsta" läge.

När nu Anders Ågren så ofta tränar på IKSU Sportcenter och på sin blogg lyfter fram värdet av motion och träning, passar att igen att "motionera" om ny bad- och simanläggning, särskilt som på campus kan skapas en 50:a för SM och internationella tävlingar.

FÖREDRAGIT IDROTTSLÄGEN

Tellhammar och Brännström kan jag aldrig tänka mig gått med på Nannaläge för en simhall. De hade hellre föredragit idrottslägen igen. Och Lennart Johansson med sin mångåriga idrottspolitiska erfarenhet har för andra idrotter drivit sportområden för idrottsanläggningar, senast gymnastiken som får ett idealläge på Dragonfältet/Noliaområdet.

Så med demokrati, tradition och historik, har Moderaterna i Umeå

Bästa partipolitiska läget att bryta "dödläget" på Nanna och byta läge till Campus/IKSU!

(SAMT GE MÖJLIGHET ATT SPARA IN NU SAKNADE 300 MKR OCH ÄN MER I DRIFT, SE GÅRDAGENS BLOGG, 6/2)

Eller kommer något annat parti före? Morgondagens blogg handlar, bl a om partier som varit/är kritiska till Nannabadläget.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.