Umeås Bästa simpolitik är när partier står för uttalanden och tradition med SM-standard på 50:an – i bästaläge som andra idrotter

Umeås Bästa simpolitik är när partier står för uttalanden och tradition med SM-standard på 50:an – i bästaläge som andra idrotter.

Igår handlade bloggen om Moderaterna där historisk inställning till simhall vid andra idrotter och frilfutsmiljö samt förr ledande M-politikers simsportsintresse, inte skulle ha godtagit SM-underkänd 50:a.

NEJ TILL NANNABD FRÅN MILJÖPARTIET OCH ARBETARPARTIET

Idag gäller det övriga partier och "först ut" för nej till Nannabad var Miljöpartier och Arbetarpartiet som sa nej till övrigas (S, V, M, FP, C och KD) ja till en ny bad- och simanläggning på grusplanen vid Mimerskolan för sex år sedan.

VÄNSTERPARTIET NÄRA TILL NEJ

Närmast till ett nej till Nannabad bör vara Vänsterpartiet, där V-ledamoten Örjan Mikaelsson markerat nej tidigare genom sin motion i fullmäktige om att föreslå evenemangsarena med simanläggning på Hamrinsberget (Balticgruppens förslag). Motionen avslogs.

Även f d V-ledamoten i Närings- och planeringsutskottet, Annika Herrström visade sitt ogillande till Nannabad genom att reservera sig mot förslaget med P-hus bredvid badet.

CENTERPARTIET MED NEJ RIKSIDEOLOGISKT OCH AV TRADITION

Därnäst nära ett nej är Centerpartiet, av riksideologiska skäl. Riksideologin om "Hela Sverige ska leva" kan man inte godta en SM-gräns vid Sundsvall. För sådan riskeras nu med Nanna-50.a enligt besked jag fått från Svenska simförbundet att Umeå inte kan få SM.

Traditionen säger också nej då framlidne centerpartisten, även Centrala byggnadskommitténs ordförande vid Umeå simhall planering, tillika kommunalråd i Umeå, förra storsimmaren i Umeå SS och även USS-ordförande på 70-talet, Nils-Erik Årre, säkert hade krävt 50:a för SM-tävlingar. Troligen också framlidne och förra kommunalrådet Erik Eriksson som stor idrottsvän.

Båda hade som politiker (och NEÅ som simledare) sett till att beslutet om SM-status på 50:a ur Badprospektet för Nannabadplanerna, med "skall" "uppfylla" "krav" som Svenska Simförbundet har, ska gälla, se nedan.

FOLKPARTIET MED POLITIKER SOM SVENSKA SIMFÖRBUNDETS ORDFÖRANDE

Folkpartiet simidrottspositiva inställning i Västerbotten finns genom framlidne riksdagsmannen och idrottspolitikern Rune Ångström, Lycksele som varit Svenska simförbundets ordförande och på den tiden stöttade USS i strävan för en inne-50:a.

Så precis som Moderaterna har Folkpartiet historisk anledning att stoppa en Nanna-50.a därför. Ett nej förstärks idag av att idrottsbekante Peter Sedlacek, nu FP-politiker i Umeå, som varm anhängare av simning verkat för 50:an och med sin universitetsbakgrund och arbete med friidrottsarenan till campus, har värdefulla kontakter för en simarena dit.

KRISTDEMOKRATERNA OCH NANNABAD "KÖRD I BOTTEN"

Idrottshistorik här är för sex år sedan vid Nannabadbeslutet då dåvarande gruppledaren Anders Sellström, som helst föredrog Nydalaläge, sa att han vill "köra detta i botten".

Med sex olika skissförslag och ett sjunde nu som inte följer Badprospektet och politikernas (inkl Sellström) krav på tävlingsanläggning som klarar SM, borde "botten" vara "körd" nu för Nannabadplanerna.

Nuvarande gruppledarens Veronica Kerrs ifrågasättande av äventyrsdelens storlek i interpellation i kommunfullmäktige fick i VK 20/11 2011 nedan rubrik.

Efter det utökades äventyrsdelen, men har nu fått oöverskådligare utformning och därmed mer svårarbetad och riskfylldare, medan 50:an fått minskade publikutrymmen och inte klarar långbane-SM-krav. Dvs nya anledningar till fler interpellationer, eller motioner från KD.

SOCIALDEMOKRATERNA I GRUNDEN SPORTPOSITIVA

Återstår då Socialdemokaterna som i grunden är sportpositiva och ofta lyfter fram Umeåframgångar. Här vet jag ingen känd "simpolitiker" som kan stå upp för 50:an och högsta tävlingsstandard.

Och vid undersökning bland politiska partier under valrörelsen 2006, som jag gjorde på uppdrag av First Camp (driver Nydalacampingen), var S enda parti som inte ville svara och ange motiv för det.

Viss förhoppning finns dock då S-politiker invigt kortbane-SM Umeå haft och Umeå Simsällskap arrangerat många av (15 olika under åren 1972 – 2006) och nog ser fram emot att göra likadant för långbane-SM, 50 m.

NANNABADPLANERNA MÅSTE AVBRYTAS för att SM-vecka ska fås

När nuvarande förslag till 50:a inte klarar detta bevisligen och Badutredningen gav samma besked för sju år sedan, säger både nutid och dåtid samt politiska partiers i Umeå, uttalanden och tradition,

att Nannakvarteret är för litet och Nannabadplanerna måste avbrytas,

så att en campus-50:a kan skapas och klara SM-standard för att Umeå därmed, liksom Gävle och Sundsvall, kan söka SM-veckan sommartid (med Nanna-50:a går det inte, då den inte godkänns),

och Umeå Bästa simspolitik till slut fås. 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.