Umeås Bästa bad/simplaner 2006 är 2013 mindre äventyrsbad (1100 kvm-inte 1482), sämre utformning ingen SM-50:a, helt emot löften och beslut!

Umeås Bästa bad/simplaner 2006 är 2013 mindre äventyrsbad (1100 kvm-inte 1482), sämre utformning, ingen SM-50:a, helt emot löften och beslut!

Nedan är t v Umeå Badbolags skiss från hemsidan och t h de privata aktörerna Lerstenens, m fl, förslag juni 2011 från detaljplanearbetet då. Badbolaget använder mer av Nannakvarteret, men får ut mindre äventyrsytor, här 1 100 kvm mot 1 250 kvm.

Äventyrsdelen har minskat och beror på att stora korridorytor, pga den utsträckta utformningen, ingår, trots att de inte hör dit. Det jämförs således fel ytor!

Och än mer fel om badkonsulternas uppgift på skisserna om 1 482 kvm i upplevelsedel har med en multibassäng för undervisning, mm. Görs så för Lerstenenritningen (se rummet med REHAB) blir det då 1 750 kvm, närmare 300 kvm mer än badbolagets.

STORA BRISTER PÅVERKAT TILL FELAKTIGA BESLUT

Redovisningen av ytorna på och jämförelserna med nytt kommunförslag hösten 2011 har så stora brister att de kan ha påverkat till felaktiga beslut. Då hade det minskat till 1 060 kvm, vilket gav en interpellation i kommunfullmäktige i december från KD genom gruppledaren Veronica Kerr, och nära att Nannabadet stoppats. Se här ur VK-referat då.

Moderata kommunalrådet Anders Ågren efterlyste också utökning av äventyrsdelen. Så blev det alltså inte som förespeglats nu i över ett år, det "bidde" bara 1 100 kvm, 40 mer, i praktiken mindre pga genomgångar i äventyrsdelen i nuvarande förslag, se skisserna här. 

Därför är det nödvändigt efter ovan avslöjande att Umeås badbolag och/eller Umeå kommunledning gör en opartisk, rättvis och sakkunnig analys av olika skisser/ritningar för att se vad som nu gäller i planeringen.

Här nedan syns än tydligare den mindre äventyrsdelen (1 100 kvm) i badbolagsförslaget t v och den större (1 250 kvm) i de privata aktörernas förslag (t h).

Noteras kan att avsaknad av detaljer i skissen från badkonsulterna jämfört med ritningen t h, försvårar också en jämförelse för värdering av det konkreta innehållet och funktionen.

Dock syns klart hur badbolaget har äventyrsytor mellan omklädning och 50:an, utspritt och uppdelat mellan kombibassäng och hopp/djup-dito. Det privata aktörerna har allt samlat i ett rum. 

ÄVENTYRSYTOR UTSPRITT 80 M

Det är hela 80 m mellan lekbadet längst upp och vattenrutschkanorna längst ner. Dubbelt mot i Lerstenenförslaget, 40 m, i avstånd, som får närmare nyttjande och säkrare övervakning, båda viktiga för ett attraherande bad.

Funktions- och arbetsmiljömässigt blir de privata aktörernas planlösning 2011 vida bättre än det badbolaget har. Ett "bättre" som förstärks av direktgångar från omklädning till badande, medan det blir sämre nu med genomgångar till och från 50:an och 100-meterskoridor.

BADARE OCH SIMMARE STORA FÖRLORARE

Detta "sämre" nu för baddelen förstärks med det sämre i dagens simplaner i otillräckligt av publikutyrmme och ingen utemiljö (viktigt vid tävlingar, särskilt sommartid), som inte kan ge 50:a-SM. Och som följd inte heller SM-vecka sommar, se tidigare bloggar.

Så både badare och simmare blir stora förlorare när löften om mer lekytor och beslut om SM-godkänd 50:a inte gäller längre.

Därför att det viktigt att, dessa yt- och planlösningsbrister i Nannabadplanerna uppmärksammas. Igen. Också för att Badutredningen talade om detta både 2005 och 2006 att med lokalprogrammet politikerna bestämt, räcker inte Nannakvarteret. Så här uttrycktes detta ett tjänsemannautlåtande då.

FELAKTIGA YTJÄMFÖRELSER BLIR EN SKANDAL

Studeras badutredningen igen och skisser/ritningar idag, så blir verkligheten nog övertygande. Så att politiker som inte vill ha minskade äventyrsbad och politiker som vill ha en simtävlngsanläggning av högsta klass, kan avbryta nuvarande Nannabadplanering, innan felaktiga ytjämförelser leder till en planeringsskandal i Umeå.

Bristerna här beror dessutom på P-hus ihop med ett Nannabad. P-hus som varit under bassängerna, bredvid och nu ovanpå, vilket ställer till det för arkitekterna. Det förvärrar också för centrumhandeln när först över 500 nya parkeringar utlovades och idag är nere på bara drygt 200.

HANDELN OCKSÅ FÖRLORARE

DVS handels- och näringsidkare som vill locka fler till centrala stan, riskerar bli stora förlorare, precis som simsporterna med risk för medlemsminskningar i denna allt "omöjligare" bad- och simanläggning mitt i den trafiktätaste delen av Umeå. Mer om detta i kommande blogg.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.