Umeås Bästa simklubb, Umeå SS, tvingas jag lämna pga kommunens tvång av 50:a i fel läge som blir dyrt – även för USS! För just läget.

Umeås Bästa simklubb, Umeå SS, tvingas jag lämna pga kommunens tvång av 50:a i fel läge som blir dyrt – även för USS!

Det är trist, mycket trist, att måsta ta ett sådant beslut, att för första gången på 52 år inte förnya mitt medlemsskap i USS (började 1960 som 15-åring), som betytt och gett mig så mycket genom åren. Och som jag gett Umeå SS också en hel del.

USS:s 50-års jubileumsskrift

T ex skrev och "bildade" jag Simsällskapets 50-års jubileumsskrift 1977 med historia i årsberättelser, tidningsurklipp (botaniserade i VK-lägg), statistik och resultat samt egna bilder i kavalkad på 60- och 70-talet. Så här såg fram- och baksida ut gjord av en 32-årig simentusiast med klippa och klistra, vida från dagens datormetoder. Och helt själv förutom renskrivning av simmarföräldern Ulla Hjelm (tack än gång)

Att få utbilda sig till tränare och ledare, vara styrelseledamot i 10 år, starta Lek- och Plask med simkollegor (bland de första i Sverige), vara först i Umeå att dra igång babysim i Umeå Familjesimförening (tillsammans med andra simmarföräldrar med bebisar) 1982 samt simfrilansare i VK under nästan 40 år från slutet 60-talet till 2005, (sedan la VK ner frilansare i simning), 

det är en ynnest och har ger mycket för yrkesliv som förskollärare, universitetsdito och företagare plus debattör och författare (nu tre böcker inom olika områden).

Politik som vältrar över en och blir stendöv

MEN mot en politik som vältrar sig över en och blir till slut stendöv, inte vill ta del av idéer och  undviker kritk genom osvarande, blir det svårt att värja sig om man ska "överleva".

Särskilt svårt blev det när mitt USS,

som jag kämpat med och för att få 50-metersbassängen inomhus (i 43 år, dvs ända sedan Umeå simhall byggdes och inte fick den av klubben önskade 50:an då som f ö arkitekten Åke E Lindqvist, var inne på),

inte har kunnat hålla ut med sina önskelägen utan känt sig tvungen att acceptera en 50:a i det sämsta läget för en idrott, mitt i trafiktätt centrum. 

Jag var med i planerna som gav USS:s eget arkietktritade 50×25:a (av framlidne Åke Lundberg, pappa till USS:s främsta simmare genom tiderna, Gunilla Lundberg), men Umeå kommun inte brydde sig om. Det var 1988 och här är VF/Folkbladet 7/6 då. 25 år sedan i år!!

Räddade från att bara bli en 25×25:a

År 2000 räddade jag från att det kunde ha blivit bara en ny 25:a. I utredning som visades på Öppet Hus, hävdade dåvarande Fritidsnämndens ordförande Christer Lindvall att 50.or inte var intressanta längre som han hade hört det från Simförbundshåll. Jag kontaktade USS och förbundskaptenen Hans Chrunak som fick komma hit och förklara hur fel det var.

Senare under USS:s forsatta agerande för en 50:a och kommunens ointresse, var det en huvudtränare som var på väg att ge upp och acceptera en 25×25:a för att få något nytt. Jag gav mod att det måste gå och så var man inne på 50:a-spåret igen, och till slut, strax före valet 2006, med mångas påtryckningar hade Socialdemokraterna som sista parti accepterat 50:an i en ny simhall.

MEN, 50.an på Nanna emot bästalägen även politiskt

50:an hamnade, genom S som fick med sig V och Alliansen (mot deras egna bästalägen) på Nannakvarteret i läge USS aldrig tidigare tänkt sig, Nolia var bäst då. Därefter kom hoten om ingen 50:a om nej från USS till Nannaläge som USS inte kunde värja sig emot.

Och sedan inte hållit ut och begära det bästa, trafiksäkraste och mest utvecklingsbara läget, utan nu riskerar hamna i det farligaste och dyraste läget i Umeå. Dyrt pga osäkra hyror då ingen budget finns och dyrt för att attraktionen minskar pga svårt trafikläge.

Därför återstod inget annat än att inte förnya medlemsskapet,

* för att det blev för tungt att se hur politik utövar påtryckningar på en framgångsrik idrottsklubb (och emot partiernas egna uppfattningar om bra simlägen) jag varit med i och utvecklat.

* för att inte bli en barlast för USS i dess relation till en kommun som ju hotat med att stoppa 50:a vid kritik mot läget,

* för att stå mera fri (inte minst psykiskt) att fortsätta mina simidéer och "simmovationer".

Helt ny simarenaidé/byggnad

Dessa senare finns nu i en helt ny simarenaidé/byggnad som ska bli en tredje generationens simanläggning. Först kom badhus/simhallar med vanliga fyrkantiga bassäner. Sedan kom äventyrs/upplevelsebaden. Och nu nytt och innovativt.

Exakt vad vill jag inte avslöja än, men en del av det nya bygger på det jag berättat om i tidigare bloggar, en simkanal med strömmande vatten, där några varianter är de som finns i nedan figurer, med mig som upphovsman och illustration av Mats Edvardsson, Umeå.

Förhoppningsvis kan det under våren finnas mer att visa och berätta om. Och är det någon/några som läser detta och blir nyfiken på att vara med på denna Simresa på nya spännade seglatser, hör av dig/er.  

 

 

 

2 kommentarer

  1. Nizze

    Om badets placering finns många förslag. Det bästa anser jag vara att lägga det vid Nydala. Där finns gott om plats för parkeringar. Läget vid E4-krysset där är kanonbra! Att lägga det i centrala staden är helt galet.
    Sedan finns ju en brasklapp om det inte blir något IKEA-bygge så är den tomten ledig..

  2. Urban Bengtson

    Kan hålla med. Brukar säga att alla andra lägen är bättre än inne i stan på kv Nanna. Och Nydala fick f ö en 50:a, utomhus i sjön med bryggor och fem banor, redan 1933. Fanns in på 60-talet med DM-tävlingar.

    First Camp lanserade 2006 förslag om 50:a med äventyrsbad vid utebadet Umelagun och visioner om skidtunnel igenom badet.

    Som sagt, allt blir bättre när (de håller inte länge till) Nannabadplanerna spricker, och då kan Nydala, Campus, Nolia, m fl bra lägen få chans i en utredning och beslutas om därefter.

    Än håller Umeå simhall, IKSU:s finns, liksom 25:a i Holmsund med äventyrsbad, som ju också kan byggas ut och vara alternativ om man skiljer simmandet/motionerandet från badandet/lekandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.